Brandpreventieforum Forums Bouw Woonwagens

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • robbedoes
  Bijdrager
  Post count: 1
  #262 |

  De volgende vraag…Bij ons in de gemeente staan 2 woonwagens naast elkaar met een tussenruimte van2,50 meter. Volgens het bouwbesluit dient dit 5,00 meter te zijn. Er zou dus een brandwand geplaatst moeten worden. Echter dit stuit voor de omgeving op bezwaren. Wat is hiervoor een acceptabel alternatief? Een brandmeldingsinstallatie? Wie kan mij een antwoord verschaffen. Bij voorbaat dank, Robbedoes.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Het bouwbesluit zegt niet dat de woonwagens 5 meter uit elkaar moeten staan, het geeft alleen aan dat bij bepaling van de WBDBO van spiegelsymmetrie moet worden uitgegaan. De afstand welke hierbij is gebruikt is indicatief, maar hoeft niets te zeggen over de daadwerkelijke situatie.

  Het gevolg van deze regel is dat de woonwagens volgens de wet elk maar 15 min WBDBO hoeven te bezitten, ongeacht waar ze staan (het bouwbesluit neemt aan dat ze 5 meter uit elkaar staan).
  Je kunt dus proberen aan te tonen dat de WBDBO niet correct is, maar over de afstand mag je niets zeggen of eisen. Wanneer je deze afstand alsnog wilt garanderen moet je iets opnemen in je bestemmingsplan, of in de gebruiksvoorschriften voor een woonwagenpark.

  wopske dwdf-f
  Bijdrager
  Post count: 91

  In de meeste gevallen zal de gevel van een woonwagen geen enkele of zeer geringe WBDBO bezitten. Dit zal ook inhouden dat bij de bepaling volgens de NEN6068 de gehele gevel als een open raam gezien moeten worden…

  Ik zit op dit moment niet zo in de bepalingsmethode volgens de NEN6068, maar volgens mij gaat dit niet lukken. Als je dan wel iets wilt zeggen over de minimale afstand tussen woonwagens, is het niet beter om in dat geval de stralings-methode uit het brandbeveiligingsconcept ‘beheersbaarheid van brand’ te gebruiken (CPR14-methode)?

  Maar ja, het Bouwbesluit geeft dus een vaste afstand van 5 meter bij de bepaling van de WBDBO. Ook al is deze in de praktijk anders, dit is nou eenmaal de afstand die je (fictief) dus moet aanhouden bij de bepalingsmethode. Met andere woorden, je kunt nooit een WBDBO ‘door afstand’ realiseren. Interessant…

  (oh ja, en het brandbeveiligingsconcept is niet van toepassing op gebouwen waar in geslapen wordt…).

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.