Brandpreventieforum Forums Bouw Wooncontainers beoordelen

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • mar-10-
  Bijdrager
  Post count: 17
  #105 |

  Hier vergunnen wij wooncontainers bij tuindersbedrijven tbv buitenlandse werknemers. We stellen wel aanvullende eisen zoals onderlinge afstand 5 mtr, draagbaar blustoestel bij de uitgang, koken niet toegestaan, een beweegbaar raam in het slaapvertrek van minimaal 60 x 80 en de electrische installatie moet voldoen aan NEN 1010.
  Nu krijg ik een aanvraag voor een tijdelijke bouwsel (wonong) bestaande uit 5 containers (totaal 90m2) 4 slaapvertrekken, woonkamer, sanitair en keuken. pfpfpfp eigenlijk een logiesverblijf…tijdelijk …voor hoe lang..
  en hoe zou ik dat nu moeten beoordelen?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De vraag ‘voor hoelang’ is snel te beantwoorden: maximaal 5 jaar, omdat je afhankelijk gaat zijn van een vrijstelling (wonen op bestemming waar geen wonen is toegestaan) WRO art. 17, en deze wordt afgegeven voor (of kan worden verlengd tot) een periode van 5 jaar.

  Je moet je echter we afvragen of je hier als B&W medewerking aan wilt gaan verlenen. De tijdelijkheid moet namelijk worden aangetoond, en daar seizoensarbeid jaar na jaar terugkomt is het wellicht reeeler geen tijdelijke vrijstelling toe te staan, en naar een andere, permanente oplossing te zoeken.

  Ook voor de veiligheid een stuk beter, tijdelijke bouw mag voldoen aan de eisen voor bestaande bouw, maar die eisen stellen weinig voor. Wanneer je werknemers onder wilt brengen moet je niet de goedkoopste oplossing willen maar de beste.

  Over het toetsen: In ieder geval wel logies (mensen zijn er niet lang genoeg om ‘wonen’ te rechtvaardigen), alle slaapvertrekken als niet-gemeenschappelijk, dus elke ruimte een apart subBC, en dan alle gemeenschappelijke ruimtes ook in een subBC. Let op je vluchtroutes en hoeveel subBC’s hieraan mogen liggen.

  mar-10-
  Bijdrager
  Post count: 17

  maar eh…vluchtraam……nog toepasbaar dus??
  rookmelders in elke slaapkamer (sub BC) en ook in de woonkamer entree en keuken??

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  vluchtraam sowieso NIET toepasbaar, omdat volgens het bouwbesluit (voor zowel bestaand als nieuw) een vluchtroute moet lopen over vloeren, trappen of hellingbanen. (zie de begripsomschrijvingen in art. 1)

  Een raam als gelijkwaardige vluchtroute aanduiden lijkt me niet haalbaar, omdat het nooit dezelfde functionaliteit, veiligheid etc. kan bieden als een ‘normale’ vluchtroute.

  Wanneer de gemeente toestemming geeft op basis van tijdelijkheid (vrijstelling of bouwvergunning) zijn de eisen bestaande bouw het minimum, bij weigering van de gemeente ben je afhankelijk van een normale vrijstelling (onbepaalde tijd) en bouwvergunning, en moet je voldoen aan eisen nieuwbouw. Je kunt in het bouwbesluit nalezen waaraan je moet voldoen.

  Ook gezien de cellenbrand op Schiphol denk ik dat gemeentes tegenwoordig wat sceptischer zijn over het laten verblijven en slapen van mensen in containers… just a thought.

  J>

  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Hoi Mar-tien-

  Bij vrom hebben ze nu ook een handreiking hiervoor gemaakt, wellicht te laat voor jou maar het vermelden in dit topic waard.

  Link naar handreiking

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.