Brandpreventieforum Forums Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallatie Wijzigen woongebouw in recreantengebouw(logies)

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125
  #2749 |

  Kan een gemeente eisen dat men in onderstaande situatie een BMI met volledige bewaking gaat plaatsen :

  – woongebouw met lift en trappenhuis, losse appartementen, niveau net onder 20 meter verblijfsniveau. Bouwjaar voor 2000. Gemeente is van mening dat er sprake is van logies omdat deze en verhuurd worden en zelf gebruikt worden. Men staat elders ingeschreven. Dit zijn normaal logiesachtige toestanden. Echter, inschrijven op dit adres is altijd toegestaan geweest. Conform logiesfunctie zou er een BMI conform nen 2535 met volledige bewaking, doormelding en certificering in moeten.
  Brandweer besluit gedeeltelijke bewaking conorm nen 2535 in gemeenschappelijke ruimten en woningen dmv nen 2555 melders te laten bewaken, kan men dan nog certificeren?

  De vragen zijn o.a.:

  – kan men deze eis stellen, een gedeelte bevat enkel het gebruik wat logens toelichting bb2012 evt onder logies zou vallen?
  – kan men deze gelijkwaardige oplossing certificeren?
  – kan men zomaar de gebruiksfunctie wijzigen ( men heeft een 2 e woning gekocht, geen logiesgebouw/ruimte)
  – hoe gaat dit met andere 2e huizen/woningen wat niet als hoofdadres wordt aangemerkt (vanwege uitblijven van inschrijving GBA)?

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Als het een woongebouw is dan is het een woonfunctie.
  Als je appartementen gaat verhuren, waar mensen zich inschrijven, dan wordt het niet ineens een logiesfunctie.

  Definitie van een logiesfunctie is: gebruiksfunctie voor het bieden van recreatief verblijf of tijdelijk onderdak aan personen;

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Louis, het is en verhuren en eigen gebruik. Het is echter niet het hoofdverblijf(daar waar men ingeschreven staat in GBA), soort tweede woning die ook verhuurd wordt. Gemeente vindt dat deze allemaal onder logies nu moeten vallen…

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Om daar iets zinnigs van te kunnen zeggen moet je eerst iets meer weten over het feitelijke gebruik. Voor wat voor periodes worden die kamers verhuurd, wat voor units worden er verhuurd, aan wat voor soort mensen, enz. Er is verschil tussen wonen, B&B, short-stay en hotel, in eerste instantie zal de gemeente dit niet vanwege brandveiligheid interessant vinden, maar eerder vanuit volkshuisvesting. Is het door het gebruik nog steeds te zien als ‘zelfstandige bewoning’, dan is het bouwbesluittechnisch ook gewoon een woning. Wanneer je het eerder hebt over kamergewijze verhuur moet je de eisen daarvoor nemen, en wanneer je het over logies hebt de eisen daar weer voor.

  Maar wie weet wil de gemeente wel niet dat er woningen worden onttrokken voor logies of onzelfstandige bewoning… dan moeten ze dat gebruik verbieden, en kom je niet toe aan het bepalen van technische eisen.

  De brandweer is hiervoor niet de aangewezen instantie. eigenlijk zou de afdeling Vergunningen/BAG hiernaar moeten kijken om de status van dat pand vast te stellen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.