Brandpreventieforum Forums Bouw WBDBO vs opkomsttijd

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • koolifantkoolifant
  Bijdrager
  Post count: 313
  #2474 |

  Hallo!
  De brandbeveiligingsconcepten van BZK gaan uit van water op het vuur op 30 min na ontstaan brand en brand meester op 60 min. Hier zijn de
  WBDBO-eisen in het bouwbesluit aan gerelateerd. Echter hier zit een opkomsttijd van 8 min in verwerkt.
  Hoe zit het nu als er een langere opkomsttijd wordt gehanteerd? Bv. de 10 min die het besluit Veiligheidsregio’s voor sommige functies aanhoudt, met een mogelijke oprekking tot max. 18 minuten.

  Je komt dan op een tijdstip ‘water op het vuur’ van 32 tot maximaal 40 minuten.. Hebben we dan niet een inconsistentie met de uitgangspunten van het Bouwbesluit? Oftewel klopt de relatie tussen WBDBO-eisen en de opkomsttijd dan nog wel?

  Wie biedt?

  It burns us, preciousssss !!!

  koen meis
  Bijdrager
  Post count: 15

  Dit kan problemen geven en is door diverse instanties al aangegeven bij de opmaak van het nieuwe bouwbesluit en de discussie over veiligheidsregio’s.
  De uitdaging van de adviseur om eventuele gevolgen hiervan duidelijk te maken aan de gebouweigenaar.

  koolifantkoolifant
  Bijdrager
  Post count: 313

  Ja maar je kunt de gebouweigenaar toch niet in zijn schoenen schuiven dat BZK vindt dat de brandweer er langer over mag doen bij een gebouw te komen? En als de wetgever wel vindt dat de brandweer er later mag zijn, zal dat zo wettelijk geregeld moeten worden en niet via zo’n achterdeurtje. Toch?

  Maar goed for the time beiing zitten we dus feitelijk met conflicterende wetten? Of moeten we die los zien:
  – wet VR = eisen waar de brandweer aan moet voldoen
  – woningwet/ BB = eisen waaraan eigenaar moet voldoen
  En daar zit dan een inconsistentie tussen, maar daar zijn zowel de brandweer als de eigenaar niet aansprakelijk voor. (maar wie dan wel?? ik zou zeggen BZK…)

  E.e.a. even los van de vraag of de versoepeling van de opkomsttij terecht is of niet, tuurlijk weet ik ook de problemen met vertragingen door drempels, verkeersdrukte enzo en budgetkrapte, maar wil ik even buiten de discussie laten.

  It burns us, preciousssss !!!

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  In de algemene toelichting van het BB 2012 wordt aangegeven dat men inderdaad uit blijf gaan van de "oude" uitgangspunten welke voortvloeien uit de brandbeveiligingsconcepten. (0-15-30-60)
  Er wordt dus nog steeds uitgegaan van 8 minuten aanrijden en na 7 minuten inzetgereed voor de brandweer.
  Dit doen we al jaren zo en we weten natuurlijk ook dat in onder andere de buitengebieden, maar eigenlijk kun je wel zeggen overal waar men afhankelijk is van de op komst van vrijwilligers, men ook nu niet kunnen voldoen aan de 8 en 7 minuten. Hier hebben we nooit een punt van gemaakt.
  Verder is met het vaststellen van een maximale brandcopartimenteringsgrootte ook uitgegaan van 1000m2 op basis van de inzet van 1 TAS. Dit is ook in heel veel gevallen niet erg reeel. Sterker nog, we reden bij een brand in een industrie gebouw standaard met meerdere voertuigen aan en in veel gevallen ook nog met een redvoertuig. Voor mijn gevoel gaat er gemiddeld gezien dus niet zoveel veranderen.

  koolifantkoolifant
  Bijdrager
  Post count: 313

  zinvolle toelichting Johan, dank je.

  It burns us, preciousssss !!!

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.