Brandpreventieforum Forums Bouw WBDBO verplaatsen brandscheiding

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • m
  Bijdrager
  Post count: 24
  #48950 |

  Stel, ik heb een gebouw dat vorige week is opgeleverd.

  Ik ga een aanpassing doen: ik verplaats een 60 minuten wbdbo brandscheiding één meter.

  Moet die nieuwe brandscheiding nu voldoen aan 30 min wbdbo (verbouw)?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Ja.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  nee. Je verbouwniveau gaat uit van je rechtens verkregen niveau, en dat is bij zo’n nieuw gebouw gewoon de nieuwbouw-eis waarop het is gerealiseerd. Die 30 minuten is een minimum waar je bij verbouw niet onderuit mag komen, maar als je brandscheiding tussen compartimenten hoger dan dat is, moet je die hogere waarde aanhouden.

  Wat nog wel eens verkeerd gaat bij deze beoordeling is dat ontwerpers stellen dat er op die plek nog geen wand zat, dus dat ze geen RVN hebben. Je moet het echter bezien vanuit de compartimenten. Zo is de regel ten slotte ook opgebouwd in het bouwbesluit, ‘tussen twee brandcompartimenten’ etc. VAn BC naar BC heeft je scheiding een bepaalde WBDBO te halen, en de fysieke plek van de wand is niet zo relevant. Je hebt ondanks de verplaatsing nog steeds twee BC waartussen een bepaalde prestatie moet worden gehaald.

  Als het hele BC of sub-BC er nog niet is, dan heb je een andere situatie.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Daarnaast ook heerlijk efficient om een best wel prijzige brandscheiding één week na oplevering over zo’n klein stukje te gaan verplaatsen. :)

  johannes jansen
  Bijdrager
  Post count: 65

  inderdaad, deze brandscheiding moet 60 blijven…

  en er moet een omgevingsvergunning voor activiteit bouwen worden aangevraagd …

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Ook hier troebel water in het rechtens verkregen niveau (rvn). Maar ik zeg ja.

  Er wordt verbouwd. Dan geldt artikel 2.85. Die verwijst naar nieuwbouw voor art. 2.84 die gaat over de wbdbo met als niveau het rvn. Die mag altijd 30 min zijn. Toelichting op art. 2.85: “Bij de artikelen 2.82 en 2.83 mag daarbij worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau. De in artikel 2,85 bedoelde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag moet in alle gevallen ten minste 30 minuten zijn.” Let op dat 2.84 in de toelichting wordt uitgesloten.

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  <p style=”box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 20px;”>Ook hier troebel water in het rechtens verkregen niveau (rvn). Maar ik zeg ja.</p>
  <p style=”box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 20px;”>Er wordt verbouwd. Dan geldt artikel 2.85. Die verwijst naar nieuwbouw voor art. 2.84 die gaat over de wbdbo met als niveau het rvn. Die mag altijd 30 min zijn. Toelichting op art. 2.85: “Bij de artikelen 2.82 en 2.83 mag daarbij worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau. De in artikel 2,85 bedoelde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag moet in alle gevallen ten minste 30 minuten zijn.” Let op dat 2.84 in de toelichting wordt uitgesloten.</p>

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  <p style=”box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 20px;”>Ook hier troebel water in het rechtens verkregen niveau (rvn). Maar ik zeg ja.</p> <p style=”box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 20px;”>Er wordt verbouwd. Dan geldt artikel 2.85. Die verwijst naar nieuwbouw voor art. 2.84 die gaat over de wbdbo met als niveau het rvn. Die mag altijd 30 min zijn. Toelichting op art. 2.85: “Bij de artikelen 2.82 en 2.83 mag daarbij worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau. De in artikel 2,85 bedoelde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag moet in alle gevallen ten minste 30 minuten zijn.” Let op dat 2.84 in de toelichting wordt uitgesloten.</p>

  Hhhhmmm, troebele reactie. Het gebouw is niet nieuw. Het is bestaand en wordt verbouwd. De afgegeven bouwvergunning (omgevingsvergunning heet dat tegenwoordig) heeft zich te houden aan de “de toepassing op enig moment van de relevante op dat moment van toepassing zijnde technische voorschriften”. Echter, dat sluit de algemeen van toepassing verklarende eis van een wbdbo van 30 min niet uit. Verklaar u nader, zou ik zeggen.

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Deze thread begon met:

  <span style=”color: #747474; font-family: ‘PT Sans’, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;”>Stel, ik heb een gebouw dat vorige week is opgeleverd.</span>

  Dat betekent dat het gebouw is gebouwd onder het regime van het huidige Bouwbesluit, nieuwbouwniveau. Ofwel op het moment van de bouw waren deze technische voorschriften relevant en van toepassing. Als er op dat moment geen gebruik is gemaakt (gemaakt kon worden) van reductie op de WBDBO tussen brandcompartimenten en de huidige aanpassing levert ook geen grond op op basis van het nieuwbouwniveau, geldt voor deze aanpassing gewoon de eis van 60 minuten WBDBO.

  Anders wordt het bij gebouwen van voor 1992. In Nederland was de archivering van bouwvergunningen nooit zo goed geregeld. Zeker als gemeenten ook nog eens werden heringedeeld. Van veel gebouwen is geen historie meer terug te vinden, terwijl voor 1992 ook de gemeentelijke bouwverordeningen van elkaar verschilden. Deze gebouwen kun je nu alleen beoordelen volgens het ‘niveau bestaande bouw’ Dan is het RVN dus 20 minuten. maar zou je gaan verbouwen, <span style=”text-decoration: underline;”>moet</span> je 30 minuten WBDBO voor de nieuwe elementen toepassen.

   

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Peter, je grijpt direct naar de Toelichting, maar de toelichting is niet de regel. In het artikel 2.85 zelf staat het voldoende duidelijk:

  Op het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk zijn de artikelen 2.82 tot en met 2.84 van overeenkomstige toepassing, waarbij in plaats van het in die artikelen aangegeven niveau van eisen wordt uitgegaan van het rechtens verkregen niveau en een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van ten minste 30 minuten.

  Dus rechtens verkregen niveau (60 minuten), en daar waar dat onder de 30 minuten uitkomt dat minimum van 30 minuten. Het is een ‘en’ toets, wat in het bouwbesluit inhoudt dat de strengste eis uit het rijtje leidend wordt. Je RVN is onomstotelijk vast te stellen, is als het goed is nog niet onderhevig geweest aan verval of zo. Waarom denk jij dat je in die situatie zou mogen terugvallen naar 30?

  Je worstelt wel in meer threads met dit ‘probleem’, maar wanneer je onthoudt dat je bij verbouw het gebouw i.i.g. niet slechter mag maken dan het al is, kom je er vaak op je gevoel ook wel uit.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.