Brandpreventieforum Forums Bouw WBDBO kanaalplaatvloer

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • kakadu
  Bijdrager
  Post count: 68
  #881 |

  Wat is de wbdbo van een betonnen kanaalplaatvloer?

  (dragende constructie wordt brandwerend afgetimmerd)

  Alvast bedankt,

  R.

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Wat is de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een betonnen kanaalplaatvloer?

  (dragende constructie wordt brandwerend afgetimmerd)

  Alvast bedankt,

  R.

  http://www.hulpverleningsforum.nl/forum … #msg546975

  (…)
  http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toon … ?di=382316

  ‘Brandnorm beton ver onder de maat’

  TECHNIEK | 08-01-2008 00:00 | Thomas van Belzen

  GREIFSWALD – De brandveiligheidsnorm voort beton schiet tekort. Dat is de reactie van Joris Fellinger op de te snel bezweken prefab betonvloer in een Rotterdamse appartementencomplex vorig jaar.

  Fellinger is voormalig onderzoeker van het Centrum van Brandveiligheid van TNO. “Het gedrag van kanaalplaatvloeren is tijdens en na brand onvoorspelbaar. Vooral voor de brandweer kan dat leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Je ziet niet aankomen wanneer de platen bros worden, bezwijken en er brokstukken vallen. Zelfs na het blussen kan dat nog gebeuren.”
  Volgens Fellinger is er te weinig bekend over de veel toegepaste kanaalplaatvloeren. “De enigszins bekende parameters worden in het ontwerp van de constructie van een kanaalplaatvloer onvoldoende meegenomen.” Fellinger concludeerde in 2004 al dat één op de vier kanaalplaten voortijdig bezwijkt, dat wil zeggen voor de norm die daarvoor staat. In opdracht van de Technologiestichting STW onderzocht hij de brandwerendheid van dit type vloer. Het onderzoek waarmee hij aan de Technische Universiteit Delft promoveerde, werd mede gefinancierd door de Bond van Fabrikanten van Betonproducten Nederland (BFBN). Ruim drie jaar later stelt de onderzoeker spijtig vast dat de betonbranche naliet de resultaten serieus te nemen.
  De BFBN nuanceert de uitlatingen van Fellinger. “Bij allerlei bouwproducten zijn er mensen die geweldige uitspraken doen”, reageert directeur Ton Pielkenrood. Hij vindt de conclusies van Fellinger overtrokken en voorbarig. “Het incident in Rotterdam staat op zich en wordt momenteel grondig onderzocht.” Hij kan zich niet voorstellen dat de markt het onderzoek volledig heeft genegeerd.

  Prachtig
  Dat de kanaalplaatvloer in het zogeheten Harbour Edge gebouw te vroeg bezweek, hoeft volgens Pielkenrood niets over de eigenschappen van de vloer zelf te zeggen. “Het ging om een vreselijke verhitting op één punt. Bovendien werd de brand door een blusboot met veel koud water geblust. Misschien blijkt achteraf dat de vloer zich onder deze omstandigheden prachtig heeft gedragen.”
  In opdracht van de Rotterdamse brandweer onderzoekt Efectis (opvolger van TNO Centrum voor brandveiligheid) de brand. Beide onthouden zich vooralsnog van commentaar.

  jan van willegen
  Bijdrager
  Post count: 4

  Kijk een op de site van VBI http://www.vbi.nl/ daar is aangegeven wat de brandwerendheid is van een vloer

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.