Brandpreventieforum Forums Bouw WBDBO brandcompartiment bij functiewijziging?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • martijn de g
  Bijdrager
  Post count: 12
  #2999 |

  Als in een woongebouw met wooneenheden (bestaande BC’s = subBC’s = 20min WBDBO) een berging getransformeerd gaat worden in een wooneenheid, geldt voor die eenheid dan bestaande bouw (20 min WBDBO) of verbouw (30 min WBDBO, art 2.85)?

  Het is wellicht van belang te weten of er verbouwd gaat worden (BB spreekt immers van verbouw als het bouwwerk gedeeltelijk vernieuwd, veranderd of vergroot wordt). Verbouwd worden dat gaat er, maar die verbouwing heeft geen betrekking op de contouren van het onstane BC maar betreft plaatsen keuken, badkamer e.d. Hoofdstuk WBDBO maakt dus geen deel uit van de verbouwingreep, of zie ik dat verkeerd?

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  Een functiewijziging is geen ‘verandering’. Alleen voor bouwactiviteiten in de nieuwe brandscheiding moet je uitgaan van de WBDBO-eis van 30 minuten. Voor ongewijzigde delen mag je uitgaan van 20 minuten. Als de verbouwing dus alleen binnen het nieuwe BC plaatsvindt, mag je dus uitgaan van 20 minuten.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Let er ook goed op of jet het over losse woonfuncties hebt, of daadwerkelijke wooneenheden in een woonfunctie voor kamergewijze verhuur. Daar zit een groot verschil in qua manier van compartimenteren.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.