Brandpreventieforum Forums Bouw wanneer is een gevel 20 brandwerend uitgevoerd

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • moosdier77
  Bijdrager
  Post count: 5
  #962 |

  Hoi allemaal.
  Kom tijdens een brandinspectie een gevel tegen die op de erfscheiding staat. het gaat hier om bestaande bouw.
  Conform het Bouwbesluit dient een gevel op de erfscheiding een WBDBO te beschikken van 20 minuten.

  Wannneer voldoen een gevel aan 20 minuten WBDBO?
  (Los van het feit dat er een rapport onder zou kunnen liggen)

  ik hoor graag van jullie.

  Dirk

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Hallo Dirk, de brandwerendheid van een constructie hangt niet alleen af van het toegepaste materiaal, maar ook (zeker niet ongelangrijk) de samenhang van de verschillende materialen onderling en de bevestiging ervan. Doordat bijna geen enkele constructie van verschillende gebouwen helemaal gelijk is, zul je waarschijnlijk geen rapport vinden die de brandwerendheid van jouw constructie aangeeft. Van de toegepaste materialen opzich wel (dus los van elkaar), of er zijn vuistregels. Een gipskartonplaat van 12,5 mm zal bijvoorbeeld wel voldoen aan deze 20 minuten.

  Als materialen samengevoegd worden tot een constructie is het van belang dat de verwerkingsvoorwaarden van de leverancier worden toegepast. Dergelijke dingen zijn lastig te achterhalen bij een inspectie, aangezien je meestal niet een gipskartonplaat van de wand af kan trekken om te kijken wat voor schroeven erin zitten. Als dit wel mogelijk is en je hebt twijfels, kan het verstandig zjin om dit wel te doen.

  Bij een inspectie moet, naar mijn mening, vooral gezocht worden naar zwakke plekken, zoals leidingdoorvoeren e.d. Vooral in bestaande gebouwen wil het hier en daar nog weleens voor komen dat dit niet helemaal correct meer is door kleine verbouwingen o.i.d.

  Maar om je echt verder te helpen zul je de constructie-opbouw even moeten posten. Heb je geen detail met de materialen e.d. erop? Dan kunnen we je vast verder helpen.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.