Brandpreventieforum Forums Bouw Vrije doorgang parkeergarage met bergingen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • werner driessens
  Bijdrager
  Post count: 47
  #1131 |

  Hallo,

  Even een vraag betreffende de vrije doorgang, volgens artikel 2.167 lid 1 moet de vrije doorgang van een rookvrije vluchtroute minimaal 2300 mm zijn. Wanneer je nu een stallingsruimte hebt (overige gebruiksfunctie) waarvoor geen vrije hoogte is geeist (in dit geval is de vrije hoogte 2100 mm), welke is ingedeeld in meerdere rookcompartimenten, kun je natuurlijk geen doorgang maken van 2300 mm. Klopt dit of zie ik iets over het hoofd? Hoe wordt hiermee omgegaan?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Je gaat er volgensmij ten onrechte van uit dat wanneer er geen eis aan je hoogte wordt gesteld je automatisch terugvalt naar bestaande bouw. Je hebt twee problemen hier:

  1. De hoogte-eisen zijn voor verblijfsruimtes, en de doorgangseis is voor een verkeersruimte-/route. Het kan dus zijn dat je het over appels en peren hebt.

  2. In het gunstigste geval geldt er in dit geval een dubbele eis, en de strengste eis geldt daarin. Wanneer je dus een ruimte ‘overige functie’ hebt, waardoor een RVVR voert, zal de hoogte ter plaatse van die rookvrije vluchtroute toch echt 2,3 mtr. moeten zijn. Het lijkt me praktisch meer uitvoerbaar wanneer je de rest van de ruimtes op dat moment ook 2,3 mtr. hoog maakt (hoewel niet verplicht)

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.