Brandpreventieforum Forums Bouw vraag over vluchten in een bestaand gebouw

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • remko de haan
  Bijdrager
  Post count: 2
  #2142 |

  In een bestaand gebouw (monument, gebouwd rond 1900) 4 lagen hoog ontwerp ik ouderen/zorg woningen. Deze woningen zijn gegroepeerd rond een atrium. In het gebouw bevinden zicht aan de beide uiteinden van de gang trappenhuizen die direct uitkomen op maaiveld zodat bij brand je altijd twee kanten op kan vluchten. Doordat de gang langs een atrium is gesitueerd is er een groot rook compartiment ontstaan wat alle verdiepingen met elkaar verbindt. Welke techniek moet ik toepassen om ervoor te zorgen dat bij brand een ieder veilig en zo min mogelijk door rook gehinderd kan vluchten. De maximale vlucht afstand bedraagt nooit meer dan 30 meter. Heeft iemand hier een passend antwoord op?
  Alvast bedankt. Remko

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Er is altijd wat te bedenken. Ik heb zelf een keer een woongebouw met 4 bouwlagen grenzend aan een ‘atrium’ toegestaan op voorwaarde dat de hele binnenschil brandwerend en zelfsluitend uitgevoerd zou zijn. Een voorwaarde was dat de ramen en deuren naar binnen toe draaiden en van vrijloopdrangers voorzien zouden worden (voorkomen sabotage).
  De installatie is fail-safe; een storing of spanningsuitval doet de ramen en deuren sluiten

  Uiteraard geen (of heel beperkte) vuurlast in het atrium!

  Omdat je hebt het over woonzorg zul je de binnenschil toch al wel zelfsluitend hebben uitgevoerd, dus dat scheelt al weer. Ook zal er dan mogelijk al een NEN 2535 BMI aanwezig zijn.

  Het betreffende project wordt momenteel opgleverd en de voorzieningen werken uitstekend. Aandachtspunt blijft natuurlijk wel dat je ten minste aan/overeenkomstig de eisen van de NEN 2555 blijft voldoen.

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  Heeft iemand hier een passend antwoord op?

  Dit is compexe materie, als er iets niet goed zit dan heeft dit meteen behoorlijk grote gevolgen voor de ontruiming van het gebouw. Zeker omdat je spreekt over een kwetsbare groep bewoners.

  In de praktijk zal je uitkomen op een combinatie van bouwkundige, instalatie technische oplossingen. Met mogelijk gebruikbesperkingen voor het atrium.

  Dit zijn vragen waar we op een forum graag over willen meedenken, maar gezien de complexheid van de materie en dat je op een forum niet alles kunt overzien door gebrek aan informatie lijkt het geen geen vreemd gek idee om voor een project als dit een :adviseur: in te huren.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.