Brandpreventieforum Forums Bouw Voorzieningen binnendeuren

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • miek
  Bijdrager
  Post count: 74
  #1327 |

  Ben je verplicht voorzieningen op te nemen aan de onderzijde van een deur (valdorpel).

  Wanneer je een deur in een brand en / of rookwerende scheiding hebt. De stijlen en de bovendorpel van de binnendeur worden vaak voorzien van een opschuimende strip. Aan de onderzijde van de deur bevind zich vaak een ruimte / spleet t.b.v. bijvoorbeeld overstroomventilatie. Ben je nu ook verplicht om hier voorzieningen voor op te nemen, in de vorm van bijvoorbeeld valdorpels? Of is dit een advies.
  Kan hier namelijk niets over vinden. Word dit aangestuurd door een NEN norm?

  ruud van liempd
  Bijdrager
  Post count: 189

  wat er voor voorzieningen aanwezig moeten zijn t.b.v. de brandwerendheid van een deur kun je terug vinden in het testcertificaat wat is gemaakt naar aanleiding van de test naar de brandwerendheid van de desbetreffende deur. het certificaat is op te vragen bij de leverandcier/producent.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  De brandwerende voorziening hangt inderdaad sterk af van de fabrikant. Er zijn brandwerende deuren met valdorpels, maar er zijn ook andere oplossingen. Wat bijvoorbeeld ook veelvuldig voorkomt is dat de deur volledig rondom wordt voorzien van opschuimende strips in plaats van de stijlen en bovendorpel.
  De spleet onder de deur wordt daarom beperkt. Normaal gesproken wordt aangehouden dat bij een normale loopdeur maximaal 14,0 dm³/s overgestroomd mag worden. Dit komt neer op een spleet van 19 mm bij een deur van 880 mm. Of deze vuistregel ook van toepassing kan zijn op een brandwerende deur weet ik even niet uit m’n hoofd. Dat zou je dus even na moeten vragen bij een fabrikant.

  Maar waarom zou je willen overstromen bij een brandwerende deur? Bij woningbouw pas je niet vaak brandwerende deuren toe, tenzij het een megawoning betreft of van de garage naar de woning (dus van overige gebruiksfunctie naar een woonfunctie). Bij een megawoning kun je hier overigens eenvoudig rekening mee houden in de ventilatiebalansberekening door niet over te stromen. Kwestie van afstemmen op brandwerende voorzieningen.
  Bij utiliteitbouw mag meestal niet overgestroomd worden, omdat de toevoercapaciteit van een verblijfsgebied 100% verse lucht moet zijn.
  Bij toiletten mag je uiteraard wel overstromen omdat een toilet geen verblijfsgebied is. Echter is de toegang van een toilet (meestal) geen brandscheiding.
  Hoe is de situatie?

  ruud van liempd
  Bijdrager
  Post count: 189

  Maar waarom zou je willen overstromen bij een brandwerende deur? Bij woningbouw pas je niet vaak brandwerende deuren toe, tenzij het een megawoning betreft of van de garage naar de woning (dus van overige gebruiksfunctie naar een woonfunctie).

  tussen een garage en een woning hoeft geen brandwerende scheiding meer. de garage wordt tegenwoordig gezien als nevenfunctie van de woning (tenzij het een parkeergarage onder een woongebouw is). overigens is het brandwerend scheiden van verchillende functies ook niet meer van toepassing.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Afhankelijk van hoe je de woning met garage aanvraagt zou de garage wel of niet brandtechnisch gescheiden moeten worden. Zoals ik het stel is de garage een overige gebruiksfunctie (zie wat tussen haakjes staat :idea:). In dat geval moet de garage wel brandtechnisch gescheiden worden, want dan valt de garage niet onder de woonfunctie. We praten nu dan wel over een woning die niet in een woongebouw is gelegen en geen woonwagen is.

  Indien de garage wel onder de woonfunctie valt, is de garage een nevenfunctie van de woonfunctie. In dat geval hoeft het niet brandtechnisch gescheiden te worden. De garage is dan echter geen verblijfsgebied, omdat een garage niet typerend is voor een woonfunctie. Vaak wordt er daardoor niet voldaan aan de verhouding tussen het verblijfsgebied en het gebruiksoppervlakte (55%-eis).
  Als het meerdere woningen betreft die met de garages aan elkaar gekoppeld zijn is het praktisch gezien ook handiger om de scheiding tussen de woning en de garage te leggen. Er zijn dan namelijk minder voorzieningen benodigd.
  In veel gevallen is het daarom toch handiger om de garage als overige gebruiksfunctie aan te wijzen. In dat geval moet het dus wel brandtechnisch gescheiden worden. :wink:

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Excuus, ik moet mezelf even snel herstellen. :oops:

  In de begripsbelaningen van het Bouwbesluit staat:
  nevenfunctie: gebruiksfunctie die ten dienste staat van een .

  Het hoeft dus inderdaad niet. Maar zoals gezegd is het in veel situatie echter wel zeer raadzaam om het toch te doen. Bij geheel vrijstaande woningen dus niet.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.