Brandpreventieforum Forums Brandweer Overig Voor uw veiligheid: blokkeer de nooduitgang

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825
  #1626 |

  Voor uw veiligheid: blokkeer de nooduitgang

  Een paal recht voor de nooduitgang plaatsen zorgt voor onnodig risico wanneer een gebouw ontruimd moet worden, zo wordt gedacht. Daichi Yanagisawa van de ingenieursfaculteit van de universiteit van Tokio bewees met zijn team echter het tegenovergestelde. De resultaten van zijn onderzoek werden geplaatst in het natuurkundige vakblad Physical Review E (okt 2009.

  Om de test uit te voeren namen de onderzoekers vijftig Japanse vrouwen, een lokaal, een deur en een twintig centimeter brede pilaar. De vrouwen moesten via de deur het lokaal zo snel mogelijk verlaten: de ene keer met de paal als obstakel voor de deur en de andere keer zonder obstakel. Uit de test bleek dat er meer vrouwen per seconde (2,92) konden vluchten wanneer de paal op 65 centimeter voor de deur werd geplaatst, dan wanneer de uitgang vrij toegankelijk was. In het laatste geval wisten gemiddeld 2,8 personen per seconde het lokaal te verlaten.

  Voorspeld resultaat
  Het resultaat kwam voor Yanagisawa niet als een verrassing. Op basis van een computerprogramma dat vluchtgedrag nabootst, werd deze uitkomst al voorspeld. De Japanse wetenschappers verwachten nu dat hun onderzoek interessant is om in de toekomst nog betere nooduitgangen te ontwerpen, zodat nog meer mensen in een korte tijd naar buiten kunnen vluchten bij een ontruiming.

  Yanagisawa vertelt aan New Scientist hoe het obstakel een gunstig effect kon hebben op het vluchtgedrag. De pilaar creëert namelijk voor de deur, de belangrijkste plaats bij het vluchten, een zone met relatief weinig mensen daarin. Wanneer die paal er niet had gestaan, zou iedereen op een hoopje staan te dringen voor de deur, waardoor iedereen vertraagd wordt. Door het plaatsen van de paal is het minder dringen voor de deur, waardoor mensen snel en efficiënt naar buiten kunnen gaan.

  Links van het midden
  Het obstakel mag echter niet zomaar ergens staan, zo bleek uit het onderzoek. Wanneer de paal namelijk recht voor de deur werd geplaatst, had deze een averechts effect. De doorstroming werd dan vertraagd tot 2,78 personen per seconde. Uit de proef van Yanagisawa bleek de pilaar het beste effect te hebben wanneer deze een beetje links van het midden voor de nooduitgang geplaatst werd. De onderzoeker merkte bij dit resultaat echter wel op dat niet iedereen een eerlijke kans krijgt om te vluchten. De geluksvogels die van rechts of het midden naderden, konden sneller naar buiten.

  e ottes
  Bijdrager
  Post count: 15

  Inderdaad een leuk effect, maar het is toch alleen van toepassing bij grote aantallen mensen. Wanneer er geen opstopping bij de deur zal optreden zal de pilaar wel tot een langere ontruimingsduur leiden. De vluchtweg wordt toch immers iets langer???

  Het vluchtgedrag van mensen is moeilijk te voorspellen. Er zijn voldoende scenarios te vinden waar bij mensen langs nooddeuren lopen ondanks de heldere aanduiding hiervan. Dit komt natuurlijk omdat mensen onbekend zijn in het pand en dezelfde weg willen lopen naar de uitgang.
  Zijn de mensen wel bekend speelt de aankleding (inrichting/kleurstelleing) van het trappenhuis weer een rol. Mensen lopen de deur voorbij omdat het zo’n schil contrast is met de omgeving waaruit ze moeten vluchtten. Vaak zijn de trappenhuizen grijs en kil en is de werkvloer vrolijk en kleurrijk.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  tot een langere ontruimingsduur leiden. De vluchtweg wordt toch immers iets langer???

  Zal wel meevallen. De in het bouwbesluit gebruikte vluchtmodellen gaan uit van een doorstroming van tussen de 90 en 135 personen per minuut per meter. Uit dat japanse onderzoek blijkt dat er daar dus maximaal 175 personen per minuut door een deur kunnen (en dan weten we niet eens of die deur 1 meter breed is).

  Dan maakt die ene meter extra in de vluchtlengte niet zoveel meer uit.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.