Brandpreventieforum Forums Bouw Vluchten via bovenliggende gallerij

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • s brandpreventist
  Bijdrager
  Post count: 2
  #49264 |

  Bij een bestaand woongebouw zijn op de eerste verdieping aan de kopse zijden de (nood) trappen verwijderd (vandalisme) die naar de begane grond liepen. (waarschijnlijk al jaren geleden)

  Er kan via de noodtrappen vanaf de 1e verdieping wel naar de bovengelegen gallerij(en) en zo naar het centrale trappenhuis worden gevlucht.

  De openbare weg kan zo dus wel worden bereikt

  Kan deze situatie worden toegestaan?

  (Nood)trappen en galerijen van het gebouw zijn niet besloten, centrale trappenhuis wel met WBDBO 30 min.

  koolifantkoolifant
  Bijdrager
  Post count: 313

  Vluchten naar boven is verre van ideaal (want onlogisch) en zou ik persoonlijk niet snel adviseren. Echter het is wettelijk niet verboden, tenzij wellicht op basis van het vangnet-artikel. Wat wel een punt is dat je in basis altijd 2 kanten op moet kunnen (geen samenvallende vluchtweg voor niet-brandwerende gevelopeningen langs). Kunnen ze overal wel 2 kanten op naar boven?

  Puntje is nog dat de trappen waarschijnlijk onderdeel van de vergunning zijn. Ze verwijderen mag dus niet zomaar. Vandalisme kun je m.i. niet zien als ‘natuurlijk verval’ (woningwet). Dus verwijderd houden is dan afwijken van de vergunning dus of terugplaatsen of aanpassen vergunning.

  Persoonlijk zou ik sterk aandringen op terugplaatsen en als dat echt geen optie is (en je niet samenvallende vluchtwegen voor de woningen langs hebt), op zijn minst iets doen zodat het duidelijk is dat men omhoog moet vluchten (bv. met expliciete bordjes “vluchtweg via 2e verdieping” o.i.d.).

  It burns us, preciousssss !!!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.