Brandpreventieforum Forums Gebruik vluchten anders dan bij brand

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Emieltje
  Lid
  Post count: 5
  #1793 |

  Even een vraag,

  Wie kan mij vertellen hoe je het probleem in de zorg oplost met de groene ontgrendel kastjes als bewoners ze steeds indrukken en vervolgens de benen nemen. We hebben al geprobeerd klepjes te plaatsen om het te bemoeilijken. Van de brandweer mogen we ze niet op 1,80m plaatsen we overwegen nu om alarm op de kastjes te zetten maar we weten niet of dit mogelijk is.

  Wie kan mij helpen?

  :F: Groet Albert

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  Altijd lastig dit soort situaties.

  Echter het brandveiligheidsconcept van het gebouw is zo dat de bewoners vrij kunnen vluchten. Is dit niet mogelijk dan is er geen sprake van een woon/gezondheidszorg functie maar van een celfunctie. Hierbij komen ook andere voorwaarden (bouwkundig en organisatorsich) om de hoek om te compenseren dat personen niet zelf kunnen vluchten.

  Een grote sirene en flitslichten als iemand de deur opend wil nog wel eens helpen.

  r visser
  Bijdrager
  Post count: 14

  Er zijn kappen te koop welke een hoop herrie maken als je ze opent, meestal is dat afschrikwekkend genoeg voor oneigenlijk gebruik.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  "wie op deze knop drukt is gek" :H: :H:

  Gewoon afstraffen. Als je oude melders hebt, met glaasjes, glas andersom monteren. De bewoner met een snee in de duim krijgt straf.

  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Vanuit een soortgelijke situatie hebben we dit op verschillende manieren uitgevoerd/nog uit te voeren: Groene drukknopkast voorzien van een klepje en een luide zoemer die activeert bij het indrukken van het glaasje/ontgrendelen van de deur. De meeste drukknopkasten beschikken standaard over een wisselcontact. Voedingsspanning van de zoemer afstemmen op de voedingsspanning van de deurvergrendeling en met slechts geringe kosten te realiseren.

  De andere mogelijkheid die we nog toe gaan passen (ivm nieuwbouw) is identiek aan bovenstaand, maar als extra een signalering in de zusterpost. In dat geval moet (extra) bekabeling gelegd worden.

  Overigens lijkt het me wel vanzelfsprekend dat bewoners het terrein niet kunnen verlaten, moet wel een hekwerk zijn aangebracht. Met name in de geestelijke gezondheidszorg of psychogeriatrische zorg, over het algemeen is dit ook de groep die oneigenlijk gebruik maakt van de drukknopkasten.

  J. Nieuwland

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.