Brandpreventieforum Forums Bouw Ventilatie/luchtverversing (wijziging van gebruiksfunctie)

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • peter coort
  Bijdrager
  Post count: 32
  #1566 |

  Een vraag betreffende een sportschool waarvan het oorspronkelijke gebouw geclassificeerd kan worden is als garagebedrijf (industriefunctie).

  Het oude gebouw bestaat uit een grote ruimte zonder enige ventilatie (enkel luchtverversing door het openzetten van deuren) en heeft momenteel geen airco of enige andere mogelijkheid voor het creëren van voldoende luchtstromen/luchtverversing. Hoewel dit op arboniveau al discutabel is op warme dagen, is dit tevens tegenstrijdig met het Bouwbesluit, afdeling 3.10.2.

  Toch is deze sportschool gerealiseerd en komen er veelvuldig klachten van zowel bezoekers als medewerkers. De vraag is echter of dit soort zaken ook daadwerkelijk in strijd zijn met het bouwbesluit en derhalve door Bouw & Woningtoezicht kunnen worden aangepakt / of is met het toestemmen met het gebruik van deze locatie als sportschool reeds voldaan aan de controle vanuit de gemeentelijke instantie.

  Daarnaast ben ik benieuwd of, door wijzigingen in de gebruiksfunctie, voldaan dient te worden aan de eisen welke gelden voor nieuwbouw.

  Bij voorbaat dank voor jullie reacties,

  Peter.

  ruud van liempd
  Bijdrager
  Post count: 189

  het wijzigen van een gebruiksfunctie moet aangevraagd worden dmv een aanvraag bouwvergunning. deze bouwvergunning wordt vervolgens getoets op het niveau nieuwbouw

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Niet helemaal waar…

  Je hebt alleen een bouwvergunning nodig wanneer je gaat BOUWEN. Een verandering in gebruik hoeft niet per definitie in te houden dat je je gebouw moet veranderen… Je moet dus eerst onderzoeken of het bestaande gebouw nieuwe voorzieningen nodig heeft wanneer je het op niveau bestaande bouw aan de nieuwe functie gaat toetsen. Wanneer dat niet nodig is mag je dat onderdeel op die manier gebruiken en heb je geen bouwvergunning nodig.

  Wanneer je er daarentegen achterkomt dat je nieuwe voorzieningen moet gaan maken, valt dit onder het kopje bouwen, en zal die voorziening op nieuwbouwniveau worden getoetst.

  Ik geef toe, het is een vreemde situatie. Je mag een gebouw gebruiken op een niveau uit het jaar 1900, maar zodra je iets gaat verbouwen moet dat onderdeeltje niveau 2009 hebben… tja, het is niet anders.

  Er zijn dus een aantal zaken die je moet gaan beoordelen wil je hier BWT op af sturen.

  1. Past het gebruik als sportschool in het bestemmignsplan, en zo nee, is er een officieele ontheffing op verleend?
  2. zijn er vanwege het gebruik bouwkundige aanpassingen aan het gebouw gedaan, en is dit met een reguliere bouwaanvraag gebeurd?
  3. voldoen de zaken die niet zijn aangepast aan het niveau bestaande bouw voor de functie?
  4. voldoen de zaken die wel zijn aangepast aan het niveau nieuwbouw?
  5. is er een gebruiksvergunning afgegeven?

  Wanneer er een bouwvergunning is afgegeven, en dat is langer dan 6 weken geleden, is punt 4 een beetje een wassen neus omdat er dan is toegestaan dat je NIET aan de nieuwbouweis hoeft te voldoen. Bij afwezigheid van een bouwvergunning tellen alle punten echter even hard mee.

  janus magnus
  Bijdrager
  Post count: 89

  @ Joachim,

  Waar baseer je de 6 weken op? (ihkv punt 4)

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.