Brandpreventieforum Forums Bouw veiligheidstrappenhuis

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • eelco kruik
  Bijdrager
  Post count: 16
  #1384 |

  Goedemorgen,

  op onderstaande vraag is wellicht een simpel antwoord, maar ik kom er even niet goed uit:

  Een veiligheidstrappenhuis is een vluchtweg welke alleen toegankelijk is via een niet besloten ruimte en waarin vluchtwegen mogen samenvallen etc..

  De vraag is nu:

  Moet dit trappenhuis een besloten ruimte zijn, of mag deze aan een zijde in een open verbinding met de buitenlucht staan?
  In dit voorbeeld is het trappenhuis buiten de gallerij geplaatst en aan de voorzijde is deze open, kan dit, of moet dit middels lastige ventilatieberekeningen worden aangetoond?
  De belendende percelen staan mijns inziens ver genoeg (> 30 mtr.) weg om geen schade toe te brengen aan dit trappenhuis.

  Vast bedankt voor de reactie!

  E. Kruik

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  een veiligheidstrappenhuis hoeft niet besloten te zijn. Wbdbo ten opzichte van het gebouw en andere gebouwen moet tenminste 60 minuten zijn en het trappenhuis moet ook van rook gevrijwaard zijn. Als er sprake is van een buitenluchtsituatie op de trap of in het trappenhuis is wordt voldaan aan de voorwaarden.
  Belangrijk is wel dat op de trap ook daadwerkelijk sprake is van een buitenluchtsituatie is maar ik begrijp dat daar juist het knelpunt ligt ?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  let er wel op dat je aannemelijk moet kunnen maken dat het veiligheidstrappenhuis ook daadwerkelijk 60 minuten brand en rookvrij is, ook wanneer het brancompartiment ernaast in de brand gaat. Dit kan betekenen dat je je gevel over een breder stukje dan de daadwerkelijke trap 60 minuten WBDBO moet geven. Je kunt een discussie voeren of deuren welke op die trap uitkomen zelfsluitend moeten zijn (het wordt dan een uitwendige scheidingsconstructie, niet wettelijk verplicht dus), maar het lijkt me wel verstandig het te doen.

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Wat is een ‘niet besloten veiligheidstrappenhuis’ precies? :roll:

  Artikel 2.106 wbdbo
  Lid 1.
  De volgens NEN 6068 bepaalde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een brandcompartiment naar een ander brandcompartiment, een besloten ruimte waardoor een van rook en van brand gevrijwaarde vluchtroute voert, [accentueren]en een niet besloten veiligheidstrappenhuis[/accentueren]is niet lager dan 60 minuten.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.