Brandpreventieforum Forums Jurisprudentie en wetgeving Van Vollenhoven: Overheid geen zicht op veiligheid

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222
  #1415 |

  Ben ik het helemaal mee eens… Laten we het maar eens duidelijk opschrijven!!! Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als er een gecertificeerde bouwvergunning verstrekt wordt en er komen bij een brand mensen om door een fout in het ontwerp… De overheid, opdrachtgever, adviseur of toetser? :?:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/3869 … id___.html

  Van Vollenhoven: Overheid geen zicht op veiligheid

  AMSTERDAM – De overheid heeft totaal geen zicht op de veiligheidssituatie bij ondernemingen en organisaties in het land. De veiligheid is op dit moment vaak teveel afhankelijk van intern toezicht bij organisaties. Dat zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag tijdens een gastcollege aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

  Van Vollenhoven pleitte aan de VU opnieuw voor het snel vastleggen van een veiligheidsbeginselenwet. In die wet moet volgens de voorzitter duidelijk staan dat de veiligheid in het land een kerntaak is van de overheid, maar dat ook burgers en organisaties eigen verantwoordelijkheden hebben. Van Vollenhoven kwam eind vorig jaar voor het eerst met het idee om veiligheid bij wet vast te leggen.

  „De overheid kan nooit meer een vangnet zijn als het misgaat. Het is van belang om duidelijk te maken wat je van een ieder mag verwachten. De balans tussen eigen toezicht en de verantwoordelijkheden van de overheid ontbreekt”, aldus Van Vollenhoven. Volgens hem komt dat vooral doordat de veiligheid steeds meer aan bedrijfssectoren zelf is overgelaten. „En daarbij kijken toezichthouders alleen naar de risicovolle onderdelen.”

  Als voorbeeld refereerde Van Vollenhoven aan een treinbotsing bij Amsterdam Centraal in 2004 en enkele ongelukken met draagvleugelboten op het Noordzeekanaal. Volgens de voorgestelde veiligheidswet moet de overheid de rol van ‘veiligheidregisseur’ op zich nemen en vaker in staat zijn de veiligheid te controleren. „Als zo’n veiligheidswet er niet komt, blijven we afhankelijk van klokkenluiders en ongelukken.”

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Het is inderdaad goed om op te schrijven wie voor wat verantwoordelijk is. In dat opzicht komen er voor de overheid een paar spannende jaren aan.
  De verantwoordelijkheden worden steeds meer verschoven naar de marktpartijen en eigenaren van gebouwen. Het GB is hier al een mooi voorbeeld van. Dit zal in toenemende mate ook in de bouw gaan gebeuren. Ik denk inderdaad dat er een een certificeringssysteem komt wat weer gecontroleerd wordt door een paar onafhankelijke partijen.
  Ik ben er echt van overtuigd dat de overheid, en in ons geval de brandweer, een adviserende rol moet weten te houden en af moet dwingen anders zie ik het best wel somber in. Dan gaan we eerst nog even een paar jaar regeltjes en artikelen afvinken op toetsingprotocollen.. .tot ze er in den haag achter komen dat dat ook anderen kunnen sneller en goedkoper kunnen doen.
  Lijkt me geen prettig en al zeker geen veilig vooruitzicht…

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.