Brandpreventieforum Forums Bouw Uitvoering brandwerende doorvoeringen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • michel b
  Bijdrager
  Post count: 18
  #2907 |

  Om installatietechnische doorvoeringen in brandwerende scheidingsconstructies brandwerend af te dichten zijn verschillende oplossingen verwoord in de SBR uitgave Brandveilige doorvoeringen. Om aan een bepaalde brandwerendheid te voldoen zijn veel van de doorvoeringen aan beide zijden van de scheidingsconstructies voorzien van een brandwerende afdichting (coating, brandmanchet, oid).

  Indien er maar aan een 1-zijdige brandwerendheid dient te voldoen, zoals bij bepaalde trappenhuizen of vanuit bepaalde bedruimten, kan de brandwerende afdichting dan ook 1-zijdig te worden uitgevoerd of dient deze alsnog 2-zijdig te worden uitgevoerd om aan een 1-zjidige brandwerendheid te voldoen?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Ligt helemaal aan het soort van afdichting wat je gebruikt. Wanneer je de documentatie en testrapporten opvraagt kun je zien wat de geteste situatie is. Wanneer je daarmee aan je WBDBO-eis kunt voldoen is dat prima. Uiteraard moet je je wel goed op de hoogte stellen van de verwerkingsvoorschriften. Vaak zie je dat het product op zich prima geschikt is, maar dat door fouten in de verwerking de effectiviteit verloren gaat.

  Het loont daarbij zeker ook de moeite om de documentatie van de fabrikant op te vragen. Het boek wat je noemt geeft een aantal algemene oplossingen, maar fabrikanten hebben geteste oplossingen die er anders uitzien en toch voldoen. De andere kant op werkt het ook zo, een oplossing uit het boek MOET zo worden toegepast als ze in het boek staat. Wanneer je iets anders wilt zul je eerst moeten overleggen met de leverancier van je product of het kan.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.