Brandpreventieforum Forums Bouw Uitbreidingstraject brand

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • jano
  Bijdrager
  Post count: 222
  #1290 |

  Hallo,

  Moet ik in de praktijk rekening houden met een uitbreidingstraject van een brand via een kruipruimte?

  Voorbeeld;

  2 bouwlagen, zijn afzonderlijk brandcompartiment. Stel; op b.g. onstaat brand, kan deze brand via openingen in vloer (afvoeren e.d.) en vervolgens via kruipruimte en schacht een bovengelegen brandcompartiment binnen 30 minuten in de glorie zetten?

  Noot: de schacht staat in open verbinding met kruipruimte.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  De kruipruimte vormt de verbinding tussen twee brandcompartimenten. Als een een doorslagtraject onderkent zul je moeten beoordelen of er branddoorslag op kan treden binnen de tijd die geldt voor de WBDBO-eis.

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  NEN 6069 geeft aan dat je bij de beoordeling van de brandwerendheid van een vloer deze slechts in één richting hoeft te beoordelen:

  Je hoeft er dus volgens de NEN 6069 niet vanuit te gaan dat een brand op de begane grond zich uitbreid naar de kruipruimte, en vervolgens een schacht in verdwijnt.

  jano
  Bijdrager
  Post count: 222

  Bedannkt voor reacties

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  In het Bouwbesluit staat dat er een bepaalde brandwerendheid tussen compartimenten aanwezig moet zijn. Hoe je dit realiseert is in principe vrij. Als de schacht in open verbinding staat met de kruipruimte hoeft dit geen probleem te zijn, mits de schacht brandwerend uitgevoerd wordt en ervan uitgaande dat de constructievloer van beton is.

  Indien de schacht niet brandwerend is vormt de schacht naar de kruipruimte dus een aanzienlijk brandtechnisch lek. Het zou dan heel goed mogelijk kunnen zijn dat de brand zich via de brandbare isolatie onder de vloer in de kruipruimte voortplant naar de schacht in het andere compartiment. Deze situatie is dus niet correct.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.