Brandpreventieforum Forums Bouw ‘Toetsen bouwplannen vereist grondige studie’

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222
  #1387 |

  :roll: :roll:

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2009/04/17/ … tudie.html

  ‘Toetsen bouwplannen vereist grondige studie’
  Terug naar de vorige pagina
  17-04-2009 00:00 | Arbeidsmarkt | Lange, Peter de | 0 reacties

  UTRECHT – Het Bouwbesluit doorgronden is niet eenvoudig, bouwplannen er aan toetsen een nog veel ingewikkelder opgave. ”Daar moet je niet lichtvaardig over denken, dat vereist grondige studie”, zegt dr. ir. Rien van Overveld.

  De studieleider van de post hbo-opleiding BouwbesluitToetser leverde begin deze maand de eerste negentien geslaagde cursisten af. Een gering aantal, afgezet tegen de circa duizend die er nodig zijn om de hele bouw te bedienen. Van Overveld voorspelt dat het nog wel enige jaren kan duren voordat het nieuwe specialisme op sterkte is. De belangstelling voor de opleiding, nu nog bescheiden, zal pas groeien als de overheid de beloofde wet afkondigt die gemeenten verplicht bouwplannen goed te keuren die door een gecertificeerd bureau zijn getoetst. In de huidige situatie mogen gemeenten zelf beslissen of ze toetsing door een particulier goedkeuren of afwijzen. Zonder wettelijke regeling zal het aantal gecertificeerde bureaus – waarvan Nederland er nu slechts vier heeft – niet snel groeien, verwacht Van Overveld. ”We zitten in een situatie waarin iedereen op elkaar wacht.” Toch is hij niet ontevreden: ”We staan aan het begin van een nieuwe weg. De bal is nog maar net gaan rollen. En ik zou zeker niet blij zijn als nu opeens iedereen ging toetsen. Stel dat ik nu vierhonderd aanvragen zou krijgen. Dat zou de opleiding helemaal niet aankunnen.”
  Docenten
  Want de capaciteit is beperkt: tot dusverre zijn er slechts vier docenten ingezet; twee voor het inleidende deel dat bij elke module hetzelfde is, een voor het specialistische deel van de module algemeen bouwkundig toetser en één voor het specialistische deel van de module brandveiligheid. Voor de overige drie specialistische delen van de modules staan docenten klaar. De module bouwfysica zal nog dit jaar starten. De opleiding tot BouwbesluitToetser ging eind 2007 van start onder auspiciën van de Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica en op initiatief van Harry Nieman van Adviesbureau Nieman, een ingenieursbureau voor kwaliteitszorg en bouwfysica. Van Overveld werd aangetrokken als studieleider wegens zijn intensieve betrokkenheid bij de totstandkoming van het Bouwbesluit. Inmiddels is een tweede lichting cursisten voor de module algemeen bouwkundig toetser begin dit jaar met de opleiding gestart. De één jaar durende opleiding is bedoeld voor specialisten uit de bouw zoals architecten, ingenieurs en adviseurs die voldoende kennis hebben en het Bouwbesluit in grote lijnen al kennen en daarmee voldoende basiskennis hebben om ook te leren toetsen. Dat is geen sinecure, benadrukt Van Overveld. ”Private ondernemers zijn in de eerste plaats gewend te adviseren, een oordeel geven over wat een ander aanbiedt vereist een heel andere instelling.” Grondige wetskennis en kennis van het Bouwbesluit zijn eerste vereisten. Daarnaast moet er worden getraind om de nodige vaardigheid in het toetsen te verkrijgen.
  Afkeuren
  Deelnemers van de eerste lichting die al ervaring hadden met het beoordelen van bouwplannen hadden volgens Van Overveld de neiging alles wat niet meteen duidelijk was, af te keuren. ”Dat gaat in de praktijk niet werken. Wij leren de deelnemers niet alleen negatieve beslissingen te nemen. Je kan aanvullende informatie opvragen, je kan informatie afleiden door verschillende gegevens naast elkaar te leggen, je kan ook voorwaarden stellen, je kan aandachtspunten meegeven voor de inspecteur op de bouwplaats. Toetsen is een apart vak en dat willen we met deze opleiding tussen de oren van de deelnemers krijgen." De praktijk zal uitwijzen of de negentien gediplomeerden deze les ter harte hebben genomen. Van Overveld is benieuwd hoe het hen zal vergaan. ”Ze hebben hun rijbewijs, nu komt het aan op het opdoen van rijervaring.”

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.