Brandpreventieforum Forums Bouw Toepasbaarheid brandwerende coating op hoofddraagconstructie

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125
  #2632 |

  Naar aanleiding van een verzoek van een opdrachtgever hebben wij enkele partijen benaderd om een hoofddraagconstructie brandwerende te behandelen (is overigens niet de juiste term, maar dat is een andere discussie).

  Nu worden er verschillende producten aangeboden van een 1 component in een laag tot complete systemen van 3 lagen. Echter iedereen kan natuurlijk weer een certificaat leveren etc…. Voor mijn opdrachtgever wordt het er niet duidelijker op, mijn ervaring is dat, indien men het wenselijk vindt om niet traditioneel de constructie te beschermen, dat enkel het drie laags systeem voor certificering in aanmerking komt.

  Wie heeft hier ervaring mee, hoe gaat de handhaver met een controle om ? (Certificaat is geen 100% zekerheid)

  Graag hoor ik van jullie !

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Een certificaat van de werkzaamheid van een applicatie is toch wel het minumum, en dan het liefst ook eentje die specifiek ingaat op het nederlandse eisenpakket. In het certificaat staat als het goed is ook voor welke aspecten dit wordt afgegeven, en in welke mate de applicatie bijdraagt aan de bezwijkingsweerstand van de constructie.

  Als preventiemedewerker heb je aan dat certificaat alleen weinig, je moet ook weten of de apllicatie goed is aangebracht. Bij een goed product worden verwerkingsvoorschriften geleverd waaraan je kunt controleren, of het product wordt aangebracht door het bedrijf zelf, die op haar beurt weer een opleveringsrapport kan afgeven mbt de kwaliteit van de levering.

  Ik ben wat dat betreft wat sceptisch richting ‘doe het zelf’ applicaties, juist om reden dat er geen gecontroleerde verwerking is, en je als preventiemedewerker ook geen echte specialist bent en dus makkelijk zaken over het hoofd ziet.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Ik ken iemand die bij een schilder werkte. De schilder zou de staalconstructie brandwerend schilderen.

  Na een opgave van de te beschermen staalprofielen is de leverancier aan het rekenen geslagen en heeft daarna een x aantal liters geleverd die aangebracht moest worden. De schilder is aan de slag gegaan en toen al het staal geschilderd was waren er nog een paar potten verf over.

  De schilder vroeg zich vervolgens niet af waarom hij zoveel verf over had, onwetend van de laagdikte en het gegeven dat er meerdere lagen over elkaar aangebracht moesten worden om de vereiste brandwerendheid te behalen.

  http://www.bouwenmetstaal.nl/lasso/publicaties/gratis/detail/?id=109&p=search&s=

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.