7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • peter wennemers
  Bijdrager
  Post count: 3
  #1812 |

  Waar kan ik vinden dat de sturing van een brandbeveiligingsinstallatie moet blijven werken tot na reset van de centrale? Dat het moet blijven werken lijkt me logisch, ik kan hier in de normen echter niets over vinden.

  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Ik denk dat belangrijk is na te denken wat het effect zal zijn indien je een pulscontact toepast in plaats van een vasthoudend contact:

  – Bij brandalarm de lift naar beneden sturen met geblokkeerde bediening. Moet een houdfunctie hebben, immers wanneer je (na een gestuurde puls) weer vrolijk in de lift kunt stappen terwijl het brandalarm niet gereset is is natuurlijk ontoelaatbaar.
  – Bij doormelding brandalarm naar RAC. Moet een houdfunctie hebben, immers wanneer je alleen een pulscontact geeft ziet de centralist dat na een brandalarm ook een herstelmelding komt, terwijl de status van de brandmeldcentrale nog steeds "brand" is.
  – Sturing flitser. Ook een houdfunctie noodzakelijk, het is handig dat de flitser nog flitst op het moment dat de brandweer aankomt.

  Op het moment dat de te sturen installatie over een zgn houdfunctie beschikt dan is een pulscontact mogelijk. Bijvoorbeeld een kleefmagnetenvoeding voorzien van herstelknop.

  Welke installatie bedoel je precies met je vraag?

  J. Nieuwland

  peter wennemers
  Bijdrager
  Post count: 3

  Het betreft hier een (rol)deursturing in een parkeergarage, de deur werd opengestuurd bij brandmelding, toen er iemand een pasje voor een kaartlezer hield ging de deur naar beneden(pulsje) ondanks het feit dat de BMC in alarm stond. Het is duidelijk dat dit verkeerd is, de vraag ontstond echter waar in de normen of regelgeving staat dat de sturing moet blijven functioneren tot na reset.

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  misschien kun je er iets van vinden in het NVBR boek of de En54 reeks

  jac waas
  Bijdrager
  Post count: 48

  Omgekeerd, er staat nergens dan een sturing eerder weer in de normale stand mag komen dan het herstellen van het brandalarm.

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Het staat niet zo zwart-op-wit binnen één norm benoemd maar als je logisch nadenkt kan het functioneren/overulen van een stuurfunctie, voordat de centrale is gereset natuurlijk niet. Jac’s gedachtegang sluit daarbij aan.

  In een concept (bouwplan) worden door de betrokken partijen een aantal brandbeveiligingsinstallaties bepaald. De brandbeveiligingsinstallaties kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een blusgasinstallatie, deuren in een brandscheiding dan wel de sturing naar een roldeur t.b.v. vluchten of voor de toevoer van lucht t.b.v. een RWA. Dit zijn door de BMC te leveren prestaties.

  Deze sturingen worden in het PvE vastgelegd en moeten over functiebehoud beschikken (NEN 2535, 7.13.4). Functiebehoud behoeft niet aanwezig te zijn indien de sturingen binnen één minuut na de brandmelding geactiveerd worden en de aangestuurde installatie(s) over een -houdfunctie- beschikken.

  Dus m.a.w. als een deur open moet staan, zoals in het PvE is afgesproken, dan moet de deur natuurlijk ook open blijven staan, ten minste totdat de centrale gereset is. Nogmaals, je kunt dat als een prestatie-eis van de BMC beschouwen.
  Zo niet dan zou de brandbeveiligingsinstallatie de sturing vanuit de BMC moeten onthouden. Met andere woorden, zodra er weer spanning komt zal de de brandbeveiligingsinstallatie weer naar de gestuurde toestand moeten terugkeren. Zie NPR 2576, 6.3 Houdfunctie, punt a.

  Aan de andere kant zou je dus ook kunnen zeggen dat wanneer de (prestatie)eis is dat een deur opengestuurd moet worden en de betreffende deur niet over een houdfunctie beschikt, het opnieuw dicht kunnen sturen dan als een storing gezien moet worden. Ten minste totdat de centrale gereset wordt, immers de prestatie is OPEN.

  peter wennemers
  Bijdrager
  Post count: 3

  Allen, bedankt voor de reacties!

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.