Brandpreventieforum Forums Gelijkwaardigheid algemeen steenwolisolatie: maximale afmeting?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • e ottes
  Bijdrager
  Post count: 15
  #1822 |

  In gebouwen komen als brandscheiding veel steenwolisolatie platen voor welke afgewerkt zijn met brandwerende coating.

  In de specificatiebladen van de leverenciers zijn enkel afmetingen van de platen zelf omschreven.

  Zijn er ook maxima aan deze af te dichten wanden/sparingen?

  Bijvoorbeeld: Een pand waarbij de brandscheiding is aangebracht tot aan het verlaagd plafond; dit mag en kan worden afgewerkt met gecoate steenwolisolatie platen. Wat nu als de ruimte boven het verlaagd plafond bijvoorbeeld 2 meter is? Voldoet de constructie van deze (in principe) losstaande platen dan nog?

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Een brandwerende constructie is als het goed is beproefd. Je kan bij de leverancier het testrapport opvragen. In dit rapport staan de randvoorwaarden omschreven.

  Let bij het opvragen wel op of je het testrapport krijgt of de SvO (samenvatting van onderzoek). De informatie uit de laatste is vaak te summier.

  e ottes
  Bijdrager
  Post count: 15

  Het testrapport opvragen is in dit geval lastig omdat het een bestaande situatie betreft (bouwjaar +/-1990) en men absoluut geen idee heeft wie dat destijds heeft aangebracht. Documentatie van dit soort zaken is in de praktijk helaas zeer zelden aanwezig.

  Voordat ik ga vertellen dat het moet worden vervangen (inclusief testrapport) ben ik op zoek naar argumenten/referenties.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Je kan toch kijken welk paneel er is toegepast (Sonorex o.i.d.). Als je dit weet kan je toch bij de fabrikant navragen of zij hier een rapportje voor hebben?

  frank geukemeijer
  Bijdrager
  Post count: 1

  de brandtesten worden uitgevoerd op basis van de beschikbare standaardmaten van de steenwolplaten. vaak is dat een afmeting 1200×600 mm of 1000×600 mm , de gebruikelijke dikte (in NL) is 60mm voor platen die gecoat worden.

  het ‘aan elkaar’ bevestigen van platen om een grotere sparing af te dichten is dus niet automatisch toegestaan, aangezien de max. sparingsmaat in de testrapporten vermeld staat. bij voorkomende gevallen waar de sparing toch groter is (uw voorbeeld van 2 meter) zal in overleg bekeken moeten worden hoe de geteste situatie toch gerespecteerd kan worden; wellicht door het toevoegen van metselwerk om zo kleinere deelsparingen te verkrijgen……?

  1 grote sparing van bijv. 2 vierkante meter betekent in geval van brand dat het grote oppervlak een grote druk te verwerken krijgt die er waarschijnlijk toe leidt dat de steenwolplaten uit de muur gedrukt worden; is dus niet 60 minuten brandwerend.

  evt. aanvullende info mbt Rockwool-oplossingen is te vinden op http://www.rockwool-rti.com

  grt
  Frank

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.