Brandpreventieforum Forums Gebruik scootmobiel in verkeersruimte ???

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • johan
  Bijdrager
  Post count: 621
  #1097 |

  Collega’s

  In toenemende mate krijg ik de vraag hoe we (als brandweer) om moeten gaan met de stalling van scootmobielen in verkeersruimten van bijvoorbeeld bejaarden en of verzorgingstehuizen.
  Tot op heden heb ik aangegeven dat er in beginsel geen grond is om de scoot’s te weren uit de gangen als men maar blijft voldoen aan de minimale doorgangsbreedte.
  Toch wordt het naar mijn mening een ander verhaal als er niet 1 maar 10 van deze snelheidsmonsters in de gang staan. En deze situatie ontstaat op steeds meer plaatsen natuurlijk.
  Het risico op brand neemt hierdoor natuurlijk wel toe, hoe gaan jullie hier mee om ?

  bij voorbaat dank !

  Johan

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Gebruiksbesluit stelt ruimere / bredere waarden dan het BB:

  Artikel 2.3.2 Ruimten met stands, kramen, schappen, podia en
  [accentueren]andere inrichtingselementen[/accentueren]
  1. Gangpaden tussen stands, kramen, schappen, podia en andere
  inrichtingselementen in een voor publiek toegankelijke ruimte zijn [accentueren]ten
  minste 1,1 m breed.[/accentueren]
  2. Voor een uitgang in een ruimte als bedoeld in het eerste lid is een
  vrije vloeroppervlakte met een lengte en een breedte van ten minste de
  breedte van deze uitgang.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  inmiddels ben ik door een collega gewezen op art 2.9.1 van het gebruiksbesluit.

  dit artikel geeft je een goed handvat om te handhaven mbt het weren van scoot’s als je dat zou willen.

  deepsleep
  Bijdrager
  Post count: 31

  Ook ik heb hier onlangs mee te maken gehad in een verzorgingstehuis. Inderdaad aangegeven dat de vluchtroutes vrij moeten blijven en dat de aansluitingen moeten voldoen aan NEN3140/1010. Men gaat nu een separate ruimte creeren om de scoot’s op te laden zonder dat er hinder optreedt.

  henk van buuren
  Bijdrager
  Post count: 222

  Ook 1 scoot mobiel kan reden zijn tot zorgen.
  Opslag van goederen in vluchtwegen in het algemeen niet wenselijk.
  Inderdaad soms kan het niet anders.

  ik heb inderdaad een voorval in gedachte waarbij dit inderdaad behoorlijk fout kan gaan daar er geen afdoende preventieve maatregelen genomen zijn door de woningbouw organisatie.

  de beschrijving is een flatgebouw met tot de 6e verdieping doorgang naar de aanleunverzorgingsflat.
  op iedere verdieping zijn 3 woningen voor ouderen. op dezegemeenschappelijke vloer mogen scootmoboielen worden geplaatst en worden en staan daar onder lading. Als ratten in de val wanneer het fout gaat.

  helaas is de woningbouworganisatie hier niet gevoelig voor. Via B&W is een brief doorgezonden naar deze organisatie. Men wuift het weg. jammer.

  jano
  Bijdrager
  Post count: 222

  Mogelijk kun je ook iets met bijlage 3 van de bouwverordening (kan nog net). Het is misschien discutabel want kun je een scootmobiel zien als opslag? En de eis kun je ook alleen maar stellen als de ruimte de status heeft rookvrij en of brand en rookvrij.

  Artikel 24 Opslag van goederen in rookvrije vluchtroutes
  De opslag van goederen is niet toegestaan in:
  a. rookvrije vluchtroutes van slaapgebouwen (woonfunctie, logiesfunctie, celfunctie, gezondheidszorgfunctie);
  b. brand- en rookvrije vluchtroutes van niet-slaapgebouwen (bijeenkomstfunctie, industriefunctie, kantoorfunctie, onderwijsfunctie, sportfunctie, winkelfunctie, overige gebruiksfunctie).
  Toelichting bij artikel 24
  In het Bouwbesluit worden eisen gesteld aan constructieonderdelen ten aanzien van de beperking van de ontwikkeling van brand en de beperking van het ontstaan van rook. Met deze eisen dient voorkomen te worden dat een beginnende brand zich snel uitbreidt langs het oppervlak van een bouwwerk. Tevens dient voorkomen te worden dat als gevolg van een hevige rookontwikkeling het zicht voor vluchtende mensen beperkt wordt.
  In ruimten waardoor gevlucht wordt, stelt het Bouwbesluit over het algemeen hogere eisen aan het materiaalgedrag in relatie tot de ontwikkeling van brand en de beperking van het ontstaan van rook. In deze ruimten is de opslag van goederen daarom niet toegestaan. De opslag van bijvoorbeeld papier, stoelen, etc. heeft immers niet dezelfde kwaliteit als de bouwconstructies waarvoor die hogere eisen aan brandvoortplanting en rookdichtheid geldt.
  De bedoelde vluchtroutes waarin opslag niet is toegestaan, zijn bijvoorbeeld gangen en trappenhuizen in gebouwen met woonfuncties, logiesfuncties en gezondheidszorgfuncties (slaapgebouwen) of de brand- en rookvrije vluchtroutes (meestal trappenhuizen) in gebouwen met een kantoorfunctie, onderwijsfunctie, bijeenkomstfunctie, winkelfunctie (niet-slaapgebouwen). Wanneer volgens het Bouwbesluit in de vluchtroute verhoogde eisen gelden aan de mate van brandvoortplanting en rookdichtheid (brandvoortplantingsklasse 3, 2 of 1 / T2 of T1 en/of rookdichtheid 5,4 of 2,2 m-1) is de opslag van goederen in deze ruimten niet toegestaan.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  mbt bijlage 3 van de bv heb ik zelf het gevoel dat het geen opslag maar stalling is. gelukkig is het woord opslag in art 2.9.1 van het gebruikbesluit vervallen.

  dan nog zit je met de vraag, hoe om te gaan met ouderen die amper nog kunnen lopen…? we kunnen dan wel de scoot weg halen maar dan zijn ze hun vervoer kwijt en kunnen misschien amper weg uit hun huisje/kamer. Kan ook niet de bedoeling zijn natuurlijk.

  wel is het in elk geval belangrijk dat er rookdetectie aanwezig is in de gangen waar scoots worden opgesteld. dan wordt in elk geval de brand snel ontdekt.

  Maar ook de eis van en oor een bmi is soms lastig want wanneer zijn woningen bestemd voor niet zelfredzamen ? In de ogen van de gezondheidszorg kan zelfs iemand die afhankelijk is van een rolstoel nog zelfredzaam zijn.

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  In pandige galerij? Atrium galerij? :?:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/2666 … and__.html

  do 27 nov 2008, 18:58 | lees voor
  Ouderen geëvacueerd uit flat na brand

  GRONINGEN – Bij een brand in een serviceflat in Groningen zijn donderdag enkele bewoners gewond geraakt. Negen ouderen moesten met ademhalingsklachten worden behandeld.

  Bewoners van de serviceflat aan de Platinalaan in Groningen worden geëvacueerd.
  De hulpdiensten maakten ook gebruik van een hoogwerker van de brandweer om de bejaarden te kunnen evacueren.

  Drie van hen zijn overgebracht naar ziekenhuizen, liet een woordvoerder van de hulpverleningsdiensten in Groningen weten. Door onbekende oorzaak had een scootmobiel vlam gevat op de galerij van de flat aan de Platinalaan.

  Ongeveer vijftig ouderen moesten worden geëvacueerd. De ouderen, van wie een aantal hulpbehoevend en bedlegerig is, worden opgevangen in een naastgelegen verzorgingshuis. Binnen een half uur was de brand onder controle. Als gevolg van schade zullen de bewoners van 36 appartementen de nacht bij familie of kennissen moeten doorbrengen, maakte de hulpverleningsdiensten later bekend. Speciaal voor bezorgde familieleden die geen contact kunnen krijgen met één van de geëvacueerden heeft de Groningse piloten een informatienummer in het leven geroepen: 050-3114450.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  tja, en zo kan het toch nog behoorlijk mis gaan…a

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.