6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • christiaan van de geerchristiaan van de geer
  Moderator
  Post count: 180
  #2263 |

  Beste forumleden,

  Mag ik jullie een casus voorleggen:

  Winkelfunctie met 2 bouwlagen, groter dan 1000 m2 met een open trap naar de verdieping. Nu wordt er gesteld dat er een samenvallende vluchtweg is, omdat op de verdieping geen andere mogelijkheid is, om via de open trap en de winkel het pand te verlaten.

  Ik leef in de veronderstelling dat er pas sprake kan zijn van een samenvallende vluchtweg, als men een verblijfsruimte verlaat. De verdieping, die weliswaar groter is dan 200 m2 en de loopafstand langer is dan 10 m, blijft deze in open verbinding staan met de begane grond. Dan hebben we het toch niet over een samenvallende vluchtweg?

  Met belangstelling zie ik jullie reacties tegemoet.
  Christiaan

  Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van mensen, als er geen interpretatie bij nodig is.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Gebruiksbesluit 2.2.1. lid 4:

  Jouw veronderstelling klopt in beginsel (zie verblijfsruimte in eerste zin), maar een verblijfsruimte bevindt zich in een verblijfsgebied. Een verblijfsgebied strekt zich uit over dezelfde bouwlaag (twee bouwlagen kan niet, zie definitie Bouwbesluit), waardoor een verblijfsruimte zich dus ook niet over 2 bouwlagen kan uitstrekken.
  Een verblijfsruimte hoeft niet per se fysieke schiedingsconstructies te hebben. Wel is de ruimte besloten, het bevindt zich volledig inpandig. "Besloten" wil niet zeggen dat een ruimte direct en fysiek overal scheidingscontructies moet hebben. De definitie van niet-besloten staat in het Bouwbesluit.
  Er is uiteindelijk dus toch sprake van een samenvallende vluchtroute.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Of deze bouwkundige situatie is toegestaan staat los van het Gebruiksbesluit. Die zou ik er daarom nog even niet bijhalen maar pas er op naslaan als het Bouwbesluit het toestaat of er een gelijkwaardige oplossing nodig is.

  Gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw?

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Klopt, maar voor de definitie van een verblijfsruimte verwijst het Gebruiksbesluit naar het Bouwbesluit. Deze zul je dus in dat opzicht er toch op na moeten slaan.

  jos vroon
  Bijdrager
  Post count: 106

  Een vluchtweg wordt pas betreden als men een gebruiksruimte verlaat.

  Nu geef jij aan dat het om trappenhuis in een winkelfunctie gaat. Gebruikersbesluit tabel 1, lid 10.

  Kan daar op het gebied van de automatische brandmeldinstallatie niet anders uithalen dan een "Niet automatische" brandmeldinstallatie. Gebaseerd op de door jou aangedragen gegevens overigens.

  Is daar de kous mee af? Met de automatische installatie wel. Het is een heel ander verhaal of het pand voldoet aan het bouwbesluit.
  Het zou best kunnen dat het bouwkundig rammelt en dat op basis daarvan aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Een uitbreiding op de geëiste installatie volgens tabel 1 is dan een van de mogelijkheden. Dat moet door de bevoegde autoriteit of een ander erkend bureau worden aangeven op basis van feiten en niet op basis van veronderstellingen. Oftewel ter plekke gaan kijken wat er aan de hand is.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  @ Jos

  Waar jij op doelt is bijlage I van het Gebruiksbesluit, deze wordt aangestuurd vanuit artikel 2.2.1. lid 1. Dit is helder en ben ik volledig met je eens. Maar waar het hier om gaat is artikel 2.2.1. lid 4. Dit kan er toe leiden dat er op sommige (kritische) plekken in een pand aanvullende voorzieningen benodigd zijn, bovenop de algemene BMI uit lid 1.

  Wat bedoel je overigens met gebruiksruimte? Dit staat nergens in het Gebruiksbesluit.
  In artikel 1.1 van het Gebruiksbesluit staat het volgende over de definitie van een verblijfsruimte:

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.