3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • erik van aalst
  Bijdrager
  Post count: 10
  #49501 |

  Leden,

  Het volgende doet zich voor:
  – kantoorpand, 5 verdiepingen, globaal bestaande uit centraal trappenhuis, een kantoorvleugel aan beide kanten met aan het einde van de vleugel een (nood)trappenhuis.
  Zowel het hoofdtrappenhuis als de beide (nood) trappenhuizen zijn brandcompartimenten. Elke vleugel is een brandcompartiment en is ca. 26m breed.
  Standaard is er geen rechtstreekse verbinding tussen de beide vleugels. De beide noodtrappenhuizen zijn voorzien van een inpandige sluis (1,5 x 1,5m) welke is voorzien van automatische detectie.
  De indeling van de betreffende vloer is een kantoortuin, veel ruimte en slechts een klein apart kantoor. Nu is deze verdieping verbouwd. De beide vleugels zijn bij elkaar getrokken. Dit was natuurlijk niet akkoord, er zijn nu twee brandschermen geplaatst waardoor de beide vleugels elk weer zijn afgeschermd van het centrale trappenhuis. Hierdoor is het centrale trappenhuis en de beide vleugels weer aparte brandcompartiment geworden.

  Nu het probleem / de uitdaging…
  Elke vleugel heeft in de “normale” situatie 2 uitgangen; het centrale trappenhuis en het noodtrappenhuis.
  Echter, bij een brandmelding, vanaf welke verdieping dan ook, sluit het brandscherm. In de betreffende vleugel is dus nu nog maar één vluchtweg beschikbaar. In het ergste geval, een beginnende brand nabij het noodtrappenhuis, zou het scherm zakken en is er helemaal geen uitgang meer..
  Nu is het brandscherm voorzien van een knop waarmee het sluiten kan worden onderbroken. De vraag is echter of men, in het geval van, de knop op tijd indrukt zodat de aanwezige personen nog onder het scherm kunnen doorkruipen.

  Wie denkt mee en voorziet in een (veilige) oplossing?

  Erik

  m nuitermans
  Bijdrager
  Post count: 1

  Kan niet een knop aangebracht worden waarmee het scherm tijdelijk (zeg, 30 sec) wordt geopend? Aangenomen dat de huidige knop dat niet al doet

  Schnellie
  Bijdrager
  Post count: 3

  is het een optie om de brandschermen uit te voeren met stand-alone rookmelders? Dan sluit het scherm alleen als er ter plaatse van het scherm rookontwikkeling is en blijft deze bij een brand elders in het pand geopend en toegankelijk als vluchtroute.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.