Brandpreventieforum Forums Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallatie Ruim tachtig keer per jaar loze brandmelding UMCG

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128
  #1743 |

  Ruim tachtig keer per jaar loze brandmelding UMCG
  Geplaatst: zaterdag 16 januari 2010 12:21
  Gewijzigd: zaterdag 16 januari 2010 12:21

  GRONINGEN – De brandweer is vorig jaar ruim tachtig keer voor niets uitgerukt naar het UMCG. Het ziekenhuis staat daarmee eenzaam aan de top van de lijst van bedrijven met de meeste loze brandmeldingen in onze provincie.

  Ter vergelijking: het Martini Ziekenhuis zorgde over het hele jaar maar voor vier loze meldingen. Maar dit jaar alleen al reed de brandweer zeven keer vergeefs naar het UMCG voor een zogeheten ‘UMCG’tje’. Per keer kost het uitrijden van twee brandweerauto’s zo’n duizend euro.

  Waarom de brandweer inmiddels kind aan huis is bij het ziekenhuis, verklaart UMCG-woordvoerder Joost Wessels simpel: "We nemen geen enkel risico. Veiligheid gaat voor alles." Bovendien hangen er op het hele ziekenhuisterrein ruim 13.000 rookmelders.

  De brandweer noemt de situatie ‘onwenselijk’. SP-raadslid Rosita van Gijlswijk wil opheldering van de burgemeester.

  Jammer dat er weer gemekkerd wordt over het aantal loze meldingen.
  Dit roept altijd de volgende vragen bij mij op:
  – wat zijn loze meldingen? brandweer/CBS gaat hier vaak anders mee om dan de NEN 2535;
  – wat wordt er gedaan om loze meldingen te voorkomen;
  – wat was ook al weer het doel van de installatie, moeten we daar deze effecten dan maar op de koop toe nemen?

  13.000/80 = 162,5 melders per loze melding
  NEN 2535: paragraaf 4.3.2*:
  13.000/100*3 = 390 ‘loze’ meldingen per jaar toegestaan (intern)
  13.000/100*1,5 = 195 ‘loze’ meldingen per jaar toegestaan (extern)
  Zijn ze bij het UMCG nog 3 maal zo ‘goed’ als vereist. Dikke Pluim :H: :H:
  * gemakshalve het gebouw volledig als gezondheidszorgebouw beoordeeld. Zelfs bij beoordeling als kantoor wordt er voldaan aan de prestatie-esi

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Is vaak een lastig onderwerp, ik heb deze berekening ook al meerdere malen gemaakt voor grote zorg instellingen en of ziekenhuizen. Ondanks dat ze een behoorlijk aantal meldingen genereren blijken ze vaak netjes te voldoen aan de norm.
  Het enig wat je dan kan doen is in overleg met de gebruiker en het detectiebedrijf eens kijken wat de mogelijkheden zijn om het aantal loze meldingen toch nog verder te beperken.
  Het is inderdaad wel apart dat we als overheid automatische brandmeldinstallaties eisen en vervolgens gaan zeuren over wat het voor kosten met zich mee brengt als we moeten reageren op een melding van zo’n installatie.

  s vreeman
  Bijdrager
  Post count: 273

  Wie post dit overzicht in de mailbox van de SP in Groningen?

  bakero
  Bijdrager
  Post count: 117

  Op sommige afdelingen is het echter wel waardeloos!

  Dat wordt voldaan aan de norm of dat onder het maximum aantal loze meldingen gebleven wordt, zegt niets over het kwaliteitsniveau van de installatie.

  Was er laatst i.v.m. een privé-aangelegenheid. Daar geconstateerd dat patiëntenkamers niet zijn gelegen in subbrandcompartimenten met zelfsluitende deuren, dat er slechts brandcompartimenten zijn voor beddenkamers van ca. 600 m². Een aldaar werkzame verpleegkundige was ook BHV-er en gaf aan dat er nooit een ontruimingsoefening werd gehouden. :shock:

  Ook hij hield zijn hart vast… :oops:

  Als je dan ook de installatiecomponenten ziet, is de zaak wel hopeloos verouderd.

  Ik vind dat het aantal loze meldingen alleen geen aanleiding hoeft te zijn om wel of niet verbeteringen aan te brengen.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Daar geconstateerd dat patiëntenkamers niet zijn gelegen in subbrandcompartimenten met zelfsluitende deuren, dat er slechts brandcompartimenten zijn voor beddenkamers van ca. 600 m².

  Misschien is er wel sprake van een specifiek brandbeveiligingsconcept…. Het gebouw is pre 1992! Nieuwbouw Sub BC < 500 m² bij permanent toezicht. Wellicht is de BHV organisatie zodanig op sterkte dat die 600 m² gerechtvaardigd is.

  bakero
  Bijdrager
  Post count: 117

  Misschien is er wel sprake van een specifiek brandbeveiligingsconcept…. Het gebouw is pre 1992! Nieuwbouw Sub BC < 500 m² bij permanent toezicht. Wellicht is de BHV organisatie zodanig op sterkte dat die 600 m² gerechtvaardigd is.

  Ha die is mooi :lol:

  600 / 50 = bijv. 12 patiëntenkamers met ca. 4 patiënten in een kamer maakt 12 x 4 = 36 patiënten op de afdeling. Laten we zeggen dat er in de nachtsituatie 2 verpleegkundigen zijn. Hoe zou dan de ontruiming gaan :roll:

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Vraag bij de Gemeente Groningen met een WOB verzoek de vergunningsstukken op, die kunnen je vast meer vertellen over het gekozen concept.

  Wellicht is de rookscheiding op de vleugels wel benut om een veilige plek te bieden. Hoe lang denk je trouwens dat het duurt om een bed te verplaatsen?

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Ik heb me laten vertellen dat het op een intensive care afdeling kan het soms wel 45 minuten duren voor men een bedgebonden patiënt kan verplaatsen. Je mag hopen dat een brand op zo’n afdeling niet verder zal ontwikkelen dan een beginnende brand, dat een brandje dus meteen door personeel wordt geblust anders heb je echt een probleem op dit soort afdelingen.
  Maar het is natuurlijk niet zo dat iedereen die in een ziekenhuis ligt ook daadwerkelijk bedgebonden is. Gelukkig niet ! anders zouden we ons inderdaad echt zorgen moeten gaan maken.

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Bedgebonden patienten? wat dacht je van mensen die op dat moment geopereerd worden…..

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.