Brandpreventieforum Forums Bouw rookafvoer…

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • ann nijhuis
  Bijdrager
  Post count: 13
  #1903 |

  bij een rookvrije vluchtroute moet rook worden afgevoerd en verse lucht aangevoerd. maar hoe gaat dit kan dit gewoon met afzuigpunten in een plafond?

  en een RWA installatie die zit normaal ophet dak, maar wat als er nog verdiepingen tussen zitten? kun je dan ook met leidingen of iets dergelijke naar het dak?

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Een rookvrije vluchtroute heeft niets met het afvoeren van rook te maken. Bedoel je niet het aantonen van een besloten ruimte die als niet-besloten beschouwdt kan/mag worden?

  De Belgen kennen trouwens wel het begrip _Ontroken_ (geforceerd afvoeren van rook) maar omdat hier in beginsel de vluchtveiligheid in bouwkundige aspecten (brand- en rookscheidingen, materiaalkeuze loopafstanden etc) ligt zal dat systeem hier weinig kans van slagen hebben.

  Bij gelijkwaardigheid wordt wel vaak een RWA installatie toegepast. Ventilatiekanalen naar het dak kan een optie zijn (wordt bij parkeergarages ook toegepast) maar dan heb je het wel over een geforceerde installatie. Als de bijbehorende berekening aantoont dat je voldoet is het in orde.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.