Brandpreventieforum Forums Rekenen aan brandveiligheid Rekenhulp brandoverslag

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • marcov
  Bijdrager
  Post count: 6
  #473 |

  Wij hebben als technisch adviesbureau veel te maken met nieuwe bouwkundige ontwerpen. Het blijkt dat niet alle architecten goed op de hoogte zijn van de eisen voor brandoverslag. Wij hebben regelmatig (niet onterecht blijkt achteraf) onze twijfels bij het ontwerp m.b.t. de brandoverslag. Heeft er iemand een rekenhulp waardoor wij eenvoudig zelf een globale berekening kunnen maken voor brandoverslag? We hebben geen budget voor die berekeningen maar willen zelf wel graag een controle uit kunnen voeren. Wanneer we een opdrachtgever op zo’n fout wijzen hebben we grotere kans om in de toekomst een nieuwe opdracht te ontvangen.

  Alvast bedankt!

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  Op onderstaande website is voor hele eenvoudige brandcompartimenten een modelletje te vinden.

  http://www.peutzdata.nl/

  Als het wat ingewikkelder wordt zul je toch echt een berekening moeten maken met een brandoverslagprogramma (bv. Pintegraal).

  Het kan soms echt lonend om een berekening te maken, doordat dure brandwerende voorzieningen voorkomen kunnen worden (en het ontwerp niet hoeft te worden aangepast). Het is daarom in sommige situaties wel zinvol om hier wel budget voor te reserveren!

  marcov
  Bijdrager
  Post count: 6

  De bouwkundige is verantwoordelijk voor alle berekeningen betreffende doorslag en overslag, dus die wordt ook betaald om dat te doen. Dure brandwerende voorzieningen worden ook onder het kopje bouwkundig aanbesteedt, hier hebben wij verder totaal geen zicht op.
  Het enige wat wij als technisch adviesbureau kunnen/willen is wanneer wij twijfelen snel een check kunnen doen, waarna we de bouwkundige hier eventueel op kunnen wijzen en hij dit nogmaals goed kan doorekenen. Wanneer wij budget vrijmaken voor het controleren van de bouwkundige worden wij dermate duur dat een concurerend adviesbureau dat zo’n check niet doet goedkoper zal zijn, en dus meestal de opdracht zal ontvangen.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.