Brandpreventieforum Forums Bouw Realiseren brandwerendheid houten balklaag verdiepingvloer

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • edwin bosma
  Bijdrager
  Post count: 8
  #2554 |

  Hallo,

  Ik heb een vraag met betrekking tot een houten balklaag toegepast als verdiepingsvloer tussen bijvoorbeeld een winkel op de begane grond en een woning op de verdieping. Het betreft niet een specifiek project, maar meer in z’n algemeenheid.

  Men heeft een situatie waarbij een verdiepingsvloer een scheiding vormt met een weerstand tegen branddoorslag van 30 of 60 minuten. Aan de onderzijde zit een gipsplafond (enkele of dubbele beplating, afhankelijk van eis en uitvoering). Bovenop de vloer is 18 mm underlayment aanwezig, verspringend aangebracht (verder alleen een ‘losse’ vloerbedekking).

  Van beneden naar boven is de vloer brandwerend door het gipsplafond. Van boven naar benden wordt de balklaag alleen beschermt door de underlayment platen. Zijn deze underlayment platen voldoende om een brandwerendheid van 30 en/of 60 minuten te realiseren, of dient men aanvullende maatregelen te treffen. Te denken valt aan b.v. een gipsvezelplaat bovenop het underlayment.

  Indien de underlayment van 18 mm niet voldoende is, wou ik nog een vervolgvraag stellen. Is het aanbrengen van 2x 12mm underlayment op de vloer waarbij zowel de langs- als kopnaden verspringend worden aangebracht ook 30 minuten of 60 minuten brandwerend?

  Ik zie jullie antwoord tegemoet. Alvast bedankt.

  bastiaan van den broek
  Bijdrager
  Post count: 41

  Volgens mij is de onderafwerking het belangrijkste. In het brandboek voor de bouw van Gyproc staan dergelijke constructies omschreven als 60 min. net daarbij een rapport genoemd.
  Je zou deze rapporten er op na moeten slaan om erachter te komen of het van 2 zijden is.

  hier staat er ook nog iets over geschreven:
  http://www.pontmeyer.nl/files/100175%20 … 0Daken.pdf

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Een balklaag afdekken met enkel gips geeft niet per definitie de vereiste brandwerendheid van beneden naar boven.
  Zelfs niet met steenwol.
  Standaard gips zal bij een brand, en zeer zeker aan het plafond, waarschijnlijk al binnen 10 minuten afbrokkelen.
  Wanneer dat gebeurt zal het gips en ook het steenwol (als dat er los bovenop is gelegd) naar beneden vallen.
  Daarbij komt je balklaag bloot te liggen. Dus nog los van het underlayment is het van belang of de balken na een driezijdige inbranding over de resterende tijd nog voldoende sterkte hebben om de verdiepingsvloer te kunnen blijven dragen.

  Een vezelversterkte gipsplaat is dan al veel beter, maar nog beter is het om een gecertificeerde brandwerende (Promatect, Fermacel etc.) plaat te bevestigen.

  Nou zal dat bij een wbdbo van 20 minuten wellicht meevallen maar je moet bij een standaard gipsplaat wel rekening houden met de temperatuur in het plenum. die kan zo hoog worden dat je om een effectieve brandscheiding te verkrijgen, wellicht wel de kunststof doorvoeringen zal moeten behandelen.

  Kortom: De brandwerendheid wordt bereikt door de samenhang van constructieonderdelen en de uitvoering daarvan!

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.