4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • jeroenjeroen
  Bijdrager
  Post count: 26
  #624 |

  Ik zit met het volgende probleem:

  We zijn bezig met een project van een opslagloods waar sprinkler in komt. Echter zegt de certificerende partij dat er een BdB nodig is als uitgangspunten document en zegt de PvE opsteller dat alleen een PvE voldoende is. Ook bied de certificerende partij aan dit BdB de produceren, waardoor de PvE opsteller eigenlijk helemaal overbodig word.

  Ik ben niet zo thuis in de hedendaagse regelgeving voor certificering, maar weet dat er wat rumoer is over dit onderwerp.

  Kan iemand mij de juiste volgorde aangeven, wie wat mag opstellen en wat er opgestelt moet worden?

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  Ik zit met het volgende probleem:

  We zijn bezig met een project van een opslagloods waar sprinkler in komt. Echter zegt de certificerende partij dat er een BdB nodig is als uitgangspunten document en zegt de PvE opsteller dat alleen een PvE voldoende is. Ook bied de certificerende partij aan dit BdB de produceren, waardoor de PvE opsteller eigenlijk helemaal overbodig word.

  Even een korte reactie,

  Door de inspectie instelling dient een inspectieplan gemaakt te worden, hierinstaan ondermeer de afkeur criteria van de installatie genoemd. Dit document dient opgesteld te worden aan de hand van een uitgangspunten document. De therm BDB is komen te vervallen (met een overgangsregeling).

  Dit uitgangspunten document (ook wel PVE/MpB genoemd)mag niet opgesteld worden door een inspectie instelling (iets met slager en keuren eigen vlees). Maar mag door iedereen worden opgesteld, vaak is dit een bouwaanvraag rapport van een adviseur aangevuld met een verhaal over de sprinkler (doelstelling/ voorschriften / wensen brandweer / eisen verzekeraar enz enz).

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  steek hier je licht eens op:

  http://www.model-ibb.nl/ibb/het-model-i … oofdlijnen

  In zowel de ontwerp-, realisatie- als gebruiksfase moet per maatregel en per voorziening getoetst worden of de implementatie conform het (in het MPB) afgesproken niveau is uitgevoerd. Dat kan op verschillende manieren, variërend van (KOMO-)kwaliteitsverklaringen tot inspecties. De beoordeling moet objectief en tevens herhaalbaar en toetsbaar zijn. Dit betekent dat de beoordelingscriteria vooraf in een toetsdocument moeten worden vastgelegd.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Het toepassen van een sprinklersysteem gebeurt waarschijnlijk op basis van een vorm van gelijkwaardigheid. Op dat moment moet aan B&W worden aangetoond dat het systeem geschikt is, werkt en goed onderhouden wordt.

  Sommige gemeenten hebben eisen voor dit soort systemen in hun bouwverordening opgenomen, andere weer niet. Degenen die het niet hebben toetsen de systemen ad-hoc, en volgen vaak dezelfde methodiek als voor de andere brandbeveiligingsinstallaties. Dus eerst een ontwerp-/uitgangspuntendocument (PvE, Mpb, hoe je het ook wilt noemen). Hierin wordt ingegaan op de reden voor de installatie, de functies welke vervuld moeten worden en de uitvoering). Dit document wordt door de gemeente getoetst, en bij goedkeuring gebruikt om de installatie verder uit te werken en te bouwen. Je kunt je installatie volgens verschillende systematieken ontwerpen, in nederland wordt meestal VAS (of LPCB) gebruikt, vanuit amerika kennen we ook de NFPA-systematiek. Eigen keuze welke je gebruikt, als je het maar goed doet.

  Daarnaast eist de gemeente in de meeste gevallen dat er een certificering geschiedt op die installatie. Er zijn verschillende certificerende instellingen, de LPCB is in nederland dan weer de bekendste. Deze instelling doet haar certificering op basis van een uitvoeringsdocument, wat we meestal BdB noemen.

  Je kunt een BdB dus niet als ontwerpdocument gebruiken, en je kunt zeker de certificerende instelling niet het ontwerpdocument laten maken wanneer ze het later zelf moeten toetsen.

  Op http://www.lpcb.nl kun je lijsten vinden van door hun erkende installateurs en certificeerders. Het lijkt me voor jullie echter handig eerst maar eens te gaan bepalen volgens welke systematiek je sprinkler zal worden ontworpen. Weeg hierbij mee dat buitenlandse ontwerpsystemen minder bekend zijn, en niet zijn gebaseerd op europese regelgeving. Je kunt hierdoor tegen problemen oplopen, waardoor je B&W niet kunt overtuigen van de effectiviteit van de installatie.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.