7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181
  #78 |

  Kan iemand mij het verschil noemen tussen een PvE en BdB?

  anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181

  Kan iemand mij het verschil noemen tussen een PvE en BdB?

  Het verschil tussen een PvE en een BdB is dat een PvE een ontwerpdocument is en een BdB een inspectiedocument.

  lummulke
  Bijdrager
  Post count: 1

  PvE is een normatief begrip in de NEN 2535, deze norm beschijft waaraan een brandmeldinstallatie moet voldoen qua projectering en het installeren ervan.
  De NEN 2535 wordt aangeschreven in de bouwverordening.

  Een BdB is een bedenksel van Nederlandse inspectie instellingen. Het heeft totaal niets te maken met aangestuurde regelgeving laat staan dat het een normatief document is. Een BdB zou in principe een document moeten zijn waarin vastgelegd is hoe en waarop wordt geinspecteerd. Maar het wordt nog steeds verkocht als een programma van eisen. Inspectie instellingen mogen op basis van hun accreditatie geen enkele bemoeienis hebben met een ontwerp van een installtie. Door het PvE, BdB te noemen denken ze hiermee de accreditatie regels te hebben omzeild. Op deze wijze hebben zij samen met het CCV, heel brandweer Nederland weer op het verkeerde spoor gezet.

  anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181

  Dus een brandweer is niet verplicht een BdB te accepteren?

  anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181

  In de NEN 2535 is een voorbeeld Programma van Eisen weergegeven. Dit is een Normatief document. De overheid schrijft de NEN 2535 voor en zal dan ook een PvE moeten accepteren mits de inhoud overeenkomt met de eisen en wensen van de overheid en klant. Een BdB is geen normatief document en mag dan ook direct doorverwezen worden naar de prullenbak. De brandweer mag een BdB dan ook niet accepteren wanneer zij de NEN 2535 hanteren. Het BdB ontbreekt het aan iedere juridische status, een PvE heeft meer waarde mocht het ooit tot een juridische zaak komen.

  vinkevogel
  Bijdrager
  Post count: 21

  Het certificeren van een brandmeldinstallatie gaat volgens de "Regeling Brandmeldinstallaties 2002". In deze regeling als ook in de concept versie (Regeling Brandmeldinstallaties 2005) wordt niet gesproken over een Bdb.

  koolifantkoolifant
  Bijdrager
  Post count: 313

  Kleine aanvulling: in het huidige bouwbesluit is een PVE niet meer vereist. Er wordt nu gesteld dat als je vergunning hebt, er impliciet een akkoord is op de uitgangspunten voor de brandinstallatie.

  Tot zover de theorie want je kunt geen fatsoenlijke installatie ontwerpen zonder dat je de uitgangspunten hebt vastgelegd. En je de installatie wilt certificeren volgens de regeling BMI (let op: geen wettelijke eis meer maar puur stukje extra kwaliteitsborging!) dan heb je ook een PVE nodig. Daarnaast is een PVE nodig voor de situaties waar een inspectiecertificaat nodig is (zie de tabel uit de bijlage van het Bouwbesluit voor wanneer dat geldt). Dit gaat volgens het CCV inspectieschema brandbeveiligingsinstallaties. Overigens heet het daar een UPD in plaats van een PVE. Hoe je het noemt maakt niet uit (voor mijn part dus BDB) zolang de inhoud maar zodanig is dat je er kunt op ontwerpen (of certificeren voor zover gewenst).

  It burns us, preciousssss !!!

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.