Brandpreventieforum Forums Rekenen aan brandveiligheid Programma Pathfinder voor ontruiming

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • bakero
  Bijdrager
  Post count: 117
  #2581 |

  Kent iemand het programma Pathfinder?

  ik heb een link erover http://www.thunderheadeng.com/pathfinder/ maar ben benieuwd wat de ervaringen zijn. Hoe betrouwbaar is dit en kan ik er als toetser op aan dat de parameters niet of weinig te beïnvloeden zijn?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Je moet er als toetser van uit gaan dat elke parameter te beinvloeden is, want dat maakt die programma’s juist zo geschikt om niet-standaard situaties te berekenen.
  Wat je taak als toetser dan is, is JUIST om al die parameters te controleren op ‘aannemelijkheid’. Wanneer jij een goed rapport krijgt, staat daar in van welke uitgangspunten ze uit zijn gegaan.

  Is niet veel anders dan bij een papieren opvang- en doorstroomberekening.

  bakero
  Bijdrager
  Post count: 117

  @Joachim; Snap ik, maar het is ook de vraag hoe een uitdraai van dit programma eruit ziet. Is er een rapportvorm zoals bijv. Ozone met alle informatie? En kan dit voldoen aan de indieningsvereisten uit de Regeling omgevingsrecht. Etc. want zoals ik het nu heb, kun je net zo goed niets indienen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Jij moet het kunnen controleren…

  In de Mor artikel 2.10 staat exact waar berekeningen aan moeten voldoen. Hoe ze het in die vorm gieten is hun probleem.

  1. Berekeningen die worden uitgevoerd vanwege de aanvraag van de vergunning voor een bouwactiviteit voldoen aan de volgende eisen:
  a. voorzien van naam en versie van de gebruikte rekenprogramma’s;
  b. invoergegevens en handberekeningen zijn gegeven op doorlopend genummerde bladen;
  c. voorzien van de herkomst van basis- of invoergegevens;
  d. symbolen en afkortingen weergegeven conform de voor de verschillende berekeningen geldende NEN-normen. Indien in de toegepaste rekenprogramma’s afwijkende symbolen of afkortingen zijn gebruikt, zijn deze separaat toegelicht;
  e. numerieke gegevens zijn weergegeven in SI-eenheden (internationale standaard van het Système International).
  2. De volgende informatie betreffende de toegepaste rekensoftware blijkt uit de gegevens en bescheiden bij de aanvraag om een vergunning voor een bouwactiviteit:
  a. beschrijving toegepaste rekensoftware;
  b. beschrijving rekenmethode;
  c. beschrijving toepassingsgebied;
  d. aanduiding betekenis gepresenteerde waarden;
  e. aanduiding nauwkeurigheid resultaten;
  f. beschrijving gekozen assenstelsel;
  g. verklaring gebruikte symbolen en grootheden.

  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Bij elk simulatie programma, zelfs simpele programma’s voor brandoverslag zul je moeten vertrouwen op diegene die het invoert, tenzij je als toetser het programma en de projectbestanden ter beschikking krijgt. Ik ken alleen twee CFD programma’s waar gegevens niet binair worden opgeslagen, waar de invoer redelijk na te lezen is, het invoerbestand van "FDS CFD" en de Q1 file van "Phoenics CFD".
  Maar bij een programma als Pathfinder moet je vertrouwen op de expertise van degene die simuleert. Bij Pathfinder is de uitvoer in een grafische weergave van de simulatie en enkele txt/cvs bestanden die alleen iets zeggen over de uitvoer en niets over de invoer. Het is wel zo dat een toetsende instantie de grafische weergave projectbestanden kan bekijken met een gratis viewer. Maar hier kan je nog steeds de invoer niet mee controleren.

  Buiten het bovenstaande, is Pathfinder een prima simulatieprogramma met veel mogelijkheden om ook wat meer exotische bouwwerken te kunnen simuleren. En als je de "steering mode" gebruikt komen de resultaten overeen met de in Nederland iets bekendere Simulex en Building Exodus. (In de behoudendere SFPE mode, zijn de resultaten negatiever)

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.