8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • christiaan van de geerchristiaan van de geer
  Moderator
  Post count: 180
  #2892 |

  Wat als een ruimte volledig conform de NEN 2535 is voorzien van (NEN-EN54-5) thermische puntmelders. Er zijn geen bijzonderheden in de ruimte of projectering, dus een proefbrand mag achterwegen blijven. Echter bij het uitvoeren van de proefbrand zoals omschreven in de NEN 2535 werkt de installatie niet…

  Het gaat mij niet om alternatieven in de detectievorm of waarom thermische melders zijn gebruikt maar meer in het feit dat een installatie met de daarvoor bestemde producten conform de norm is uitgevoerd en niet het gewenste resultaat geeft.

  Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van mensen, als er geen interpretatie bij nodig is.

  Peter KreulePeter Kreule
  Bijdrager
  Post count: 15

  welke proefbrand is uitgevoerd? spiritus (nr 7?)

  de pet
  Bijdrager
  Post count: 65

  Als de proefbrand niet volgens de norm vereist is, moet je ‘m beter niet uitvoeren om dit soort discussies te vermijden.

  Als de proefbrand toch wordt uitgevoerd en de melders niet in alarm komen is er geen probleem. Want de brandgrootte ligt immers vast door de standaard gevoeligheid van de thermische brandmelders, de projecteringsrichtlijn van de NEN 2535 en de standaard ruimte. Dat is dus de eis, en niet het resultaat van een proefbrand.

  De melders zullen waarschijnlijk bij een iets grotere (proef)brandgrootte gewoon wel in alarm komen dus het gaat er niet om dat de melders de brand niet detecteren, alleen iets later. Ik neem aan dat de melders wel voor de zekerheid nog even zijn getest op de goede werking en dat de juiste klasse irt de hoogte is toegepast?

  christiaan van de geerchristiaan van de geer
  Moderator
  Post count: 180

  Bedankt voor de eerste reacties, inderdaad brandgrootte 7: brandspiritus en het type komt overeen met de hoogte van de ruimte.

  Ik snap wat er De Pet wordt aangegeven en afhankelijk van het brandscenario, kan het brandvermogen inderdaad (sterk) toenemen, maar dan zit je toch wel gelijk in de hoek van een gelijkwaardige oplossing en dat vergt veel van alle betrokken partijen. Daarnaast blijft ik het vreemd vinden dat een voorgeschreven toepassing niet door een proefbrand functioneert.

  Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van mensen, als er geen interpretatie bij nodig is.

  de pet
  Bijdrager
  Post count: 65

  Gelijkwaardige oplossing? Nee, lijkt mij echt veel te ver gaan. De norm schrijft een brandgrootte voor en geeft aan welke projectering moet worden toegepast bij die brandgrootte. Dat is een goed reproduceerbare methode. Het resultaat van een eenvoudige proefbrand zoals omschreven in de norm is afhankelijk van omgevingsinvloeden en daarom niet optimaal voor in een norm. Alleen in situaties die afwijken van de standaard heb je geen projecteringsmethode in de norm omschreven en kan je niet anders dan mbv een proefbrand bepalen of voldoende snel wordt gedetecteerd.

  Nu het kwaad is geschied wordt er ten onrechte getwijfeld of de projectering goed is (die is namelijk goed want voldoet aan de norm). Het enige dat je kan doen (om de twijfel weg te nemen) is om na te gaan waar het aan ligt dat de proefbrand (net) geen positief resultaat heeft. Check de melders of probeer met een wat grotere proefbrand (voor een grotere hoogte of groter bewakingsoppervlak) of door de proefbrand direct onder een melder te doen vast te stellen dat de melders wel functioneel zijn.

  arjen teunissen
  Bijdrager
  Post count: 2

  Volgens de norm MOET proefbrand nr.7 onder een melder worden uitgevoerd!

  christiaan van de geerchristiaan van de geer
  Moderator
  Post count: 180

  Arjen wat wil je toevoegen… Het is bekend dat in de oude NEN2535 dat zo is. In nieuwe overigens niet meer!

  Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van mensen, als er geen interpretatie bij nodig is.

  marcel van opdam
  Bijdrager
  Post count: 174

  De situatie kan zich ook voordoen met alle soorten van detectie. De norm is niet altijd zaligmakend. Er zijn legio voorbeelden te noemen waarbij de detectie zal falen terwijl aan alle projecteringslijnen worden voldaan. Projecteren is een vak niet een foefje van alleen maar regels toepassen.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.