Brandpreventieforum Forums Bouw Plaatsen container tussen gebouwen

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • jansen
  Bijdrager
  Post count: 81
  #2923 |

  Goedenavond.

  Een opdrachtgever is van plan een zeecontainer te plaatsen met daarin een silo voor opslag afval. Nu staat deze container tegen zijn eigen gevel en de andere zijde tegen het naastgelegen buurperceel. In de huidige situatie is hier dus 2,5 meter afstand maar door het plaatsen van de container niet meer. Is dit zomaar toegestaan. Risico zal het naar alle waarschijnlijkheid niet meebrengen (stalen container) maar wat zegt het bouwbesluit of andere regelgeving hierover. Het is overigens zo dat de opdrachtgever de container continu wil laten staan. Moet doordat de container op de perceelgrens staat deze een brandwerendheid bezitten voor brandoverslag van perceel naar perceel.

  Ben benieuwd naar de reactie

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Zou kunnen dat het qua bouwen en bestemmingsplan vergunningvrij geplaatst kan worden. De regels uit het bouwbesluit blijven dan nog wel rechtstreeks werken, maar ik krijg uit het verhaal niet helemaal duidelijk of de container nu een bouwwerk is (heeft het ding een bovenkant of is het open, is een belangrijk punt).

  Wanneer de bouwregelgeving geen soelaas biedt is er natuurlijk ook nog de Wet Milieubeheer. Ik neem aan dat dit gebruik voldoende ‘als bedrijfsmatig’ is om de regels uit het Activiteitenbesluit op van toepassing te verklaren, en dat er bij brand op het perceel van de buren geen straling groter dan 15 kW/m2 op de perceelsgrens mag optreden. Hoe ze dat dan regelen is aan hen.

  jansen
  Bijdrager
  Post count: 81

  Beste Joachim.

  Het betreft zo’s stalen frame container met daarin een een stalen silo.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  In Enschede was er ook sprake van containers. Het probleem zit niet in de schil maar in de inhoud.
  Een zeecontainer heeft een zeer beperkte brandwerendheid. Een silo trouwens ook.

  Hoe wordt de silo gevuld? Als deze in verbinding wordt gebracht met het gebouw kan er zomaar sprake zijn van bouwen van een bouwwerk.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.