Brandpreventieforum Forums Beheersbaarheid van brand PIR/ PUR verbrandingswaarde

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • joost laurenssen
  Bijdrager
  Post count: 1
  #1752 |

  Voor gelijkwaardigheid wordt vaak als eis gesteld dat men een dak moet toepassen die voldoet aan brandklasse B. PIR-panelen voldoen hier vaak aan.
  Volgens NEN 6090 "bepaling van de vuurbelasting" is de vuulast van PIR echter net zo groot als van PUR.
  Kan iemand dit nader verklaren.

  Dien je voor de vuurlast van PIR dezelfde waarde aan te houden als van PUR of kun je deze reduceren als deze in brandklasse B valt (heel beperkte bijdrage).

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  de brandklasse zegt niets over de vuurlast. De eerste gaat over de mate waarin een materiaal aan debrand ‘pakt’, kan onderhouden en laat voortplanten. De verbrandingswaarde zegt iets over de hoeveelheid energie die vrijkomt bij theoretische van het materiaal.

  Twee verschillende eenheden dus, die over een ander aspect gaan. Het kan goed zo zijn dat Pir en Pur ongeveer dezelfde verbrandingswaarde hebben, maar heel anders met brand omgaan wanneer je er een brander op zet. volgens de lijsten achterin de methode BvB zit Pir tegen de 26 MJ en Pur tegen de 24 MJ. Scheelt niet zoveel. Je moet er ook rekening mee houden dat er gezien vanaf de brandkant meestal nog een staalplaat tegen zit (dakplaat, of gecacheerde isolatie) waardoor je brandklasse nog hoger uit zal vallen…

  vergelijk het met diamant: dat brand, smelt of rookt niet wanneer het aan vuur wordt blootgesteld, dus zal het de hoogst mogelijke brand- en rookklasse hebben. Het is echter ook 100% koolstof, dus zal de verbrandingswaarde ongeveer 33 MJ/kg zijn. Theoretisch klopt het, een kilo diamant levert anderhalf keer meer energie dan een kilo vurenhout, maar voordat het zover is dat diamant gaat ‘branden’ ben je een eindje verder. :wink:

  Let er dus op dat cijfers niet alles zeggen, en je ook moet onderzoeken binnen wat voor model of scenario je de gegevens toepast.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Hanht ook weer van de soort diamant af:

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Als die gele 100% uit koolstof bestaat hoef ik geen friet meer… :)

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.