Brandpreventieforum Forums Gebruik oud gebouw

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • ruud lunders
  Bijdrager
  Post count: 6
  #2849 |

  Wilde wat vragen met betrekking nieuw Bouw besluit 2012.

  Werk in een gebouw van de jaren 50, en we gaan een paar delen in het gebouw verbouwen. Andere indeling.

  Nu is de brandweer langs geweest en is ter sprake gekomen dat veel dingen (muur doorvoeren) in het gebouw eigenlijk niet voldoen aan alle nieuwe eisen anno bouwbesluit 2012.

  wat ik me nu af vraag is of we straks ook dingen moeten aan passen waar niks aan veranderd.
  Zo heeft het gebouw honderden gaten waar goten ,buizen (leidingen en kabelgoten ,kabels luchtkanalen door de muren gaan. Ze hadden het over bij elke luchtkanaal een brand klep te plaatsen waar deze door een muur gaat, dan hebben we het over een heel groot aantal. bij een oude bestaande installatie.
  Moeten deze allemaal aangepast gaan worden.
  Heb zelf opdracht gekregen nu van de big boss om zoveel open gaten dicht te metselen of smeren.

  Er is al ooit een verbouwing geweest in 2005 waar wel de aangepaste dingen voldoen aan de eisen zoals brand kleppen en zo.
  Maar ja het is een oud gebouw, Net de laatste oude bakelieten schakelaars vervangen

  het gebouw is volledig bewaakt met paar honderd rookmelders op een BMI die 100% voldoet aan de eisen .

  Het gaat me erom als dit waar zou zijn we beter het gebouw kunnen slopen in verband met de extreem hoge kosten die dan zouden komen…. gecertificeerde muur doorvoeren. Het geld voor de verbouwing is al enorm krap.

  het gaat om een openbaar gebouw… van de gemeente

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Even afgezien wat de WBDBO eisen voor bestaande bouw zijn in dit geval, zullen de doorvoeren gewoon moeten voldoen aan dezelfde WBDBO eisen welke voor de betreffende scheiding gelden. Met een certificaat kun je dat aantonen.

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  De Woningwet geeft aan dat elk bestaand gebouw minimaal moet voldoen aan Bouwbesluit 2012 niveau bestaande bouw. Het is in dit soort situaties verstandig om te kijken of er geen gelijkwaardige oplossing aanwezig is, op basis waarvan met minder voorzieningen kan worden volstaan. Wellicht is het zinvol om een brandveiligheidsadviseur bij het proces te betrekken. Het ‘dicht smeren’ van alle gaten en kieren kan altijd nog; eerst maar eens kijken of het wat goedkoper kan, zou ik zeggen…

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Ruud, ik begrijp dat je gaat verbouwen en het betreft hier een gebouw uit 1950. Bij het berbouwen van een gebouw moet je normaal gesproken voldoen aan het van rechtens verkregen niveau. Dit betekent dat het bestaande gebouw en alles wat je gaat verbouwen moet voldoen aan de de destijds (op het moment dat de vergunning is verleend in 1950) geldende voorschriften. Het is even wat zoekwerk maar vaak is het handig om de oude vergunning en de vergunningstekeningen boven water te krijgen. Dan kun je daar met de verbouwing op verder borduren.

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  Ruud, ik begrijp dat je gaat verbouwen en het betreft hier een gebouw uit 1950. Bij het berbouwen van een gebouw moet je normaal gesproken voldoen aan het van rechtens verkregen niveau. Dit betekent dat het bestaande gebouw en alles wat je gaat verbouwen moet voldoen aan de de destijds (op het moment dat de vergunning is verleend in 1950) geldende voorschriften. Het is even wat zoekwerk maar vaak is het handig om de oude vergunning en de vergunningstekeningen boven water te krijgen. Dan kun je daar met de verbouwing op verder borduren.

  In principe heb je gelijk, maar voor gebouwen van vóór 1992 geldt toch wel een wat ander regime dan voor na 1992. Vóór 1992 werden gebouwen expliciet geaccepteerd door de gemeente; gemeenten verklaarden dat werd voldaan aan de vergunning en de regelgeving. Dat betekent dat je bij gebouwen van voor 1992 niet meer kijkt of de brandwerendheid exact overeenkomt met de vergunning; je mag de situatie niet verslechteren en het gebouw moet voldoen aan Bouwbesluit 2012 niveau bestaande bouw. Het zou ook niet redelijk zijn om een gebouw uit 1950 alsnog de "60 minuten brandwerendheid" te laten realiseren die op de vergunningstekening van destijds stond – toen had brandwerendheid in de bouwpraktijk een hele andere betekenis dan nu!

  fred vos
  Toeschouwer
  Post count: 275

  @ Jan Hus

  Het zou ook niet redelijk zijn om een gebouw uit 1950 alsnog de "60 minuten brandwerendheid" te laten realiseren die op de vergunningstekening van destijds stond – toen had brandwerendheid in de bouwpraktijk een hele andere betekenis dan nu!

  Zou u daarvan (die andere betekenis van "60 minuten brandwerendheid") een (bouw)technisch voorbeeld kunnen geven?

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  Zou u daarvan (die andere betekenis van "60 minuten brandwerendheid") een (bouw)technisch voorbeeld kunnen geven?

  Vooruit dan maar. Als je maar niet gelijk weer begint te schreeuwen. :H:
  Je ziet dat men vroeger onbeperkt draadglas toepaste, en bestempelde dit zonder pardon als "60 minuten brandwerend". Ditzelfde geldt voor een 40 mm multiplex deur, zonder bij verhitting opschuimend band rondom, ongeacht de grootte van de sluitnaden. Leidingdoorvoeringen werden in het beste geval dichtgezet met PUR-schuim, maar doorgaans in het geheel niet. Brandwerende gevels in industriegebouwen worden vaak overeind gehouden door onvoldoende brandwerende staalconstructies. Men heeft ongetwijfeld zijn best gedaan om het naar eer en geweten brandwerend te maken, maar dit vormt tegen de achtergrond van artikel 1b lid 2 van de Woningwet inmiddels een aardig maatschappelijk probleem…

  ruud lunders
  Bijdrager
  Post count: 6

  Hoi bedankt al voor de nodige informatie,

  Het klopt er zijn al in de vorige verbouwing overal rookmelders gekomen (bijna 100% bewaakt), ASR melders in liften brandwerende deuren ook waar het nodig was, magneten op nood deuren en doorloop deuren, ook op diverse plekken zijn in de ventilatie brandkleppen gekomen en nieuwe muren (zijn met dubbele gipsplaat uitgevoerd of gemetseld. en een gas detectie systeem in de stook ruimte met gasklep sturing.(in de zelfde ruimte )toen goed gekeurd nu ineens niet meer!!
  Er is dus al erg veel gedaan in het verleden.
  alleen wordt gevraagd om op andere plekken ( vooral brandscheidingen ook weer brandkleppen te plaatsen en dit zijn me er behoorlijk veel, en overal komen leidingen , kabel, afvoeren , goten door de muren.

  En de meeste zijn gewoon af ge-purt vroeger, of gewoon met steenwol dicht gepropt. hier en daar mooi dicht gesmeerd met cement
  en op diverse plekken zijn ooit weer kabels bij gemaakt of leidingen verwijderd in het verleden en is het steenwol weg.
  Dat is natuurlijk weer makkelijk terug te duwen. Lijkt me dan makkelijker om op die plekken de gaten te dichten met mortel of steenwol zoals het was.

  B.V. Er is een heel groot vloer oppervlakte 400 a 500 vierkante meter met een houten vloer waar honderden gaten zitten met een roostertje waar vroeger warme lucht in de ruimte naar boven kwam. van onder uit een kruipruimte.
  Dus vroeger werd er warme lucht in de kruipruimte geblazen, dit is komen te vervallen (zeker al 20 jaar terug) en moesten om dit gedeelte te beveiligen onder die vloer een 16 tal rookmelder komen (gaten op en was geen probleem).en zijn een 20 tal grote luchtkanalen gekomen die nu dit doen waarvan de brand klep zicht niet in de brandwerende muur zit maar een aantal ruimtes verder.
  volgens bouwbesluit 2003 was dit nog goedkeurt.
  De muren rond deze kruipruimte zijn bijna allemaal als brandwerend beschreven op een tekening, maar daar lopen dus een 50 tal lucht kanalen door al die muren en stroom en leidingen gewoon toen der tijd gepurt en met steenwol afgedicht. of gewoon open (vierkant gat in de muur naar andere kruipruimte ernaast als deze dus nu ineens 60 minuten brandwerend moeten worden hebben we denkelijk over een vermogen.

  We gaan eens op zoek naar de oude vergunningen,

  Wat ik als leek gewoon niet begrijp is waarom dit gebouw waar al maandelijks / jaarlijks veel gecontroleerd wordt en nu we een aantal dingen willen gaan aanpassen (natuurlijk zoals het hoort) ook ineens dingen niet meer goed zijn waar we dus niks aan verbouwen.
  Kan er best in komen, dat je van tijd tot tijd als er geld is dingen verbeterd. Het gaat tenslotte om de veiligheid van andere mensen.

  Als je een huis hebt gekocht, en heb je geld bij elkaar om de badkamer een meter uitbouwen zodat je een badkuip in krijgt.

  Dat je gelijk ook maar alle leidingen laat aanpassen in het huis zodat ze 60 minuten brandwerend zijn. Dan doe je dit op dat moment bij die badkamer.

  Gaat het overal zo ????

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.