Brandpreventieforum Forums Bouw Openslaande ramen 1.95 m. vanaf erfgrens

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • gerrie hameling
  Bijdrager
  Post count: 3
  #1944 |

  Geachte forumleden,

  Naast ons woonhuis staat een bedrijfspand. De ruimte tussen onze panden bedraagt 1.95 m., dit is een smalle gang van minstens 20 meter lang. Ons woonhuis (1928) staat vrijwel geheel tegen de erfgrens. In de zijgevel van het bedrijfspand (plm. 1950) zitten 5 grote, deels openslaande ramen die gebruikt worden voor ventilatie van de binnenruimtes van het bedrijf. Onze zijgevel bestaat aan die kant uit een blinde muur. Op de plek van de ramen is de hoogte van beide gevels plm 4.00 m.

  Onze vraag is: mogen zich in de zijgevel van het bedrijfspand openslaande ramen bevinden? Hoe zit dat met de wbdbo, en tot wie kunnen wij ons richten voor meer advies?

  Alvast hartelijk dank voor het meedenken.

  Met vriendelijke groet,

  Gerrie

  gerrie hameling
  Bijdrager
  Post count: 3

  Nog een vraagje: kun je ondanks het feit dat een bepaalde situatie al jaren bestaat alsnog eisen aan de voorschriften te voldoen?

  jan hus
  Bijdrager
  Post count: 534

  Hm, ik denk dat het probleem niet zozeer in het bedrijfspand zit, maar in je eigen woning. Wanneer je gevel op de perceelgrens ligt, en er geen openbare weg/openbaar groen aan je perceel grenst, zal de gevel minimaal 20 minuten brandwerend uitgevoerd moeten worden. Je mag in deze situaties niet naar de werkelijke toestand kijken, maar je moet eea spiegelsymmetrisch beoordelen. Dat deze situatie al jarenlang bestaat maakt daarbij niet uit…

  gerrie hameling
  Bijdrager
  Post count: 3

  De gevel van ons huis is dubbelsteens gemetseld met rode baksteen. Deels geisoleerd met glaswol en voor het andere deel met schuim.
  Ik snap dat het bedrijf naast ons niet als enige een prestatie hoeft te leveren in het bewaken van de brandveiligheid, maar begrijp ik nu goed dat de bal toch uitsluitend bij ons ligt omdat onze gevel langs de erfgrens ligt? Via openstaande ramen vindt vuur toch eenvoudig een uitweg, en op deze afstand slaat dat dan gemakkelijk over. Hoeft de kwaliteit van de gevel van de buren aan geen enkele norm te voldoen? Hoe zit het met de spiegelsymmetrie van die gevel?

  leon
  Bijdrager
  Post count: 220

  Het gaat er niet zozeer om wie hier de ‘prestatie’ levert, in feite gelden voor beide panden even zware eisen. De grap van de regelgeving is echter dat de brandwerendheid ‘gemeten’ wordt t.p.v. de erfgrens. Of het naburige bedrijfspand ook exact aan die 20 minuten voldoet is via een forum natuurlijk niet te zeggen, maar ik verwacht daar eigenlijk geen spannende dingen. Belangrijk om te vermelden in deze is dat de afstand tussen gevel en erfgrens ook bijdraagt aan de brandwerendheid. De totaaleis is dus voor beide kavels hetzelfde, echter door de variërende afstand heeft de gevel van de buurman minder brandwerendheid nodig (even heel simpel gesteld). En bovendien: het is destijds goedgekeurd door de gemeente/brandweer, wanneer het een onveilige situatie betreft dan had men wel ingegrepen. Mocht je alsnog niet gerust zijn op de situatie, dan kun je altijd contact opnemen met de plaatselijke brandweer. In de regel zijn die jongens niet te beroerd om advies te geven over dit soort zaken.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.