Brandpreventieforum Forums Overige brandbeveiliging installatie’s Ontwerpconcentratie/Cupburner test

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • e ottes
  Bijdrager
  Post count: 15
  #2645 |

  Bij het ontwerpen van een blusgassysteem is een blusgasconcentratie benodigd. Nu is er een norm waarin een concentratie staat vermeld en is er een aparte cup-burner test beschikbaar waaruit een (lagere) concentratie komt. Welke is prevalerend?

  M.i. de cup-buner test. De concentratie welke daaruit volgt is gebaseerd op de praktische blusconcentratie (met daarbij een genoemde vastgelegde veiligheidsmarge) en zijn er daarbovenop, zoals in een norm, geen extra theoretische veiligheidsmarges meegenomen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Als ik het goed heb is de cupburnertest een manier op aan de MEC te komen, waaroverheen je daarna een veiligheidsmarge volgens de norm krijgt om je ontwerpwaarde te krijgen… Het zijn dus geen onderling uitwisselbare waardes.

  Ik neem daarnaast aan dat de veiligheidsmarges in de norm er ook niet voor niets zijn. Waarom stap je zo makkelijk van de norm af om een lagere concentratie acceptabel te vinden?

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  Voor het bepalen van de MEC gebruik je inderdaad de Cupburnertest.

  Indien er een rapport is voor het bepalen van de MEC mag je deze gebruiken, wat voor rapport heb je gekregen?

  Dit dient dan wel een rapport/approval te zijn van een geacrediteerd test instituut/certificatie instelling. Een raportje van de blusgas leverancier waarbij die een test gedaan heeft in zijn bedrijfshal is niet iets waar je wat mee zou moeten willen doen.

  De in een brandsituatie werkelijk in te blazen MDC is de minimale noodzakelijk MEC vergroot met een veiligheidsfactor (vaak klasse A:20% klasse B: 30%).

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.