Brandpreventieforum Forums Bouw Ontsluiting van een wokkeltrappenhuis

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • waddy
  Bijdrager
  Post count: 4
  #1102 |

  Hoi,

  Het probleem is het volgende. Een wokkel trappenhuis van een woon gebouw komt uit in een gang waar bergingen in zitten. Nu krijgen de bergingen een WBDBO van 30 minuten en de gang is een brand en rookvrije route. Ik kan niets in het bouwbesluit vinden of dit een acceptabele oplossing is. Hebben jullie enige ervaringen in deze oplossing en kan dit zonder meer toegepast worden.

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Waddy

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Hoi,

  Het probleem is het volgende. Een wokkel trappenhuis van een woon gebouw komt uit in een gang waar bergingen in zitten. Nu krijgen de bergingen een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van 30 minuten en de gang is een brand en rookvrije route. Ik kan niets in het bouwbesluit vinden of dit een acceptabele oplossing is. Hebben jullie enige ervaringen in deze oplossing en kan dit zonder meer toegepast worden.

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Waddy

  Dus de vluchtroute valt beneden samen? :?: :?:

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Waddy,

  Vallen de vluchtroutes van beide trappenhuizen samen in de gang waar de bergingen zich bevinden ? Dan is dit uiteraard niet toegestaan, voor een van de twee trappenhuizen is dit wel toegestaan maar niet voor beiden.

  art 2.156, 2.157 en met name 2.168 lid 1 is hier van toepassing.

  groet Johan

  waddy
  Bijdrager
  Post count: 4

  De vluchtroutes van de wokkeltrappenhuis valt niet samen. De ene komt uit op de begane grond en de andere in de berging op de parterre. ( maar dat is eigenlijk de begane grond)

  Als ik goed begrijp is er geen bezwaar?

  bedankt

  Waddy

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  waddy, als de beide vluchtroutes maar 30 min van elkaar zijn gescheiden is er in beginsel niets aan de hand. Uiteraard wel ff de uitgangsbreedtes en draairichtingen van deuren in de gaten houden.

  groet Johan

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Alleen zullen de materialen in de gang langs de bergingen wel aan een bepaalde kwaliteit moeten voldoen.

  Artikel 2.92 binnenoppervlak

  Een constructie-onderdeel heeft aan een zijde die niet grenst aan de buitenlucht, een volgens NEN 6065 bepaalde bijdrage tot brandvoortplanting, die voldoet aan de klasse die voor die zijde is aangegeven in tabel 2.91.

  RVVR in een woongebouw is klasse 2

  Artikel 2.157 uit subbrandcompartiment

  Lid 1. Ter plaatse van een toegang van een subbrandcompartiment beginnen ten minste twee rookvrije vluchtroutes die behalve bij de toegang nergens samenvallen.

  Artikel 2.126 algemeen

  Lid 2.
  Indien een constructie-onderdeel aan een zijde die grenst aan de binnenlucht in een besloten ruimte waardoor een rookvrije vluchtroute voert, een volgens NEN 6065 bepaalde bijdrage tot brandvoortplanting heeft die voldoet aan klasse 2, maar niet aan klasse 1, heeft dat constructie-onderdeel aan die zijde, in afwijking van het eerste lid, een rookproductie met een volgens NEN 6066 bepaalde rookdichtheid van ten hoogste 2,2 m-1.

  Artikel 2.128 vrijgesteld

  Op ten hoogste 5% van de totale oppervlakte van de constructie-onderdelen van elke afzonderlijke ruimte waarvoor volgens artikel 2.126 een eis geldt, is die eis niet van toepassing.

  Ook mag de gang om de 30 meter onderbroken worden

  Artikel 2.172 loopafstand

  Een besloten ruimte waardoor een rookvrije vluchtroute voert, heeft tussen twee toegangen die in de rookvrije vluchtroute liggen, een loopafstand die niet groter is dan 30 m. Dit geldt niet voor een vluchttrappenhuis.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.