Brandpreventieforum Forums Overige brandbeveiliging installatie’s onderhoud pompinstallatie brandslanghaspels

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • johan
  Bijdrager
  Post count: 621
  #1350 |

  In art 2.4.1 lid 3 van het GB wordt gesteld dat de bij de brandslanghaspels behoren de pompinstallatie tenminste 1x per jaar op adequate manier moet worden onderhouden.

  Wordt hier met pompinstallatie ook de pompinstallatie welke (als de bsh zijn aangesloten op het drinkwaterleidingnet) voor het drinkwater zorgt bedoeld ? zo ja, wie pleegt dan het onderhoud ? Is dat de waterleverancier of is dat de leverancier/onderhousbedrijf van de brandslanghaspels ?

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Met de pompinstallatie wordt de hydrofoor bedoeld die IN het gebouw de druk zal moeten verhogen.

  Dit is een gebouwgebonden voorziening. De eigenaar/huurder/gebruiker zal voor dit onderhoud moeten zorgen.

  Voordeel is als de hydrofoor gebruikt wordt voor het drinkwater het functioneren van het systeem bewaakt wordt (een week niet kunnen doortrekken wordt als niet wenselijk beschouwd). De vraag is of er dan ook aan de voor haspels benodigde capaciteiten wordt voldaan. Daar heb je in ieder geval je jaarlijkse controle voor.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Met de pompinstallatie wordt de hydrofoor bedoeld die IN het gebouw de druk zal moeten verhogen.

  Dus als de bsh, al dan niet voorzien van hydrofoor, is aangesloten op het drinkwaternet is onderhoud aan de hydrofoor door het onderhoudsbedrijf welke verantwoordelijk is voor de blusmiddelen niet nodig ?

  jasper abelman
  Bijdrager
  Post count: 79

  Het onderhoudsbedrijf controleert alleen de BSH. De Hydrofoor is een gebouw gebonden installatie en komt daarom niet in aanmerking voor onderhoud door een REOB erkend bedrijf. Hiervoor zal de gebruiker of pricipaal een andere partij moeten aantrekken.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  ik weet inderdaad niet beter als dat inderdaad enkel de slanghaspels worden gekontroleerd. Het valt me alleen op dat het gebruiksbesluit in art 2.4.1 het onderhoud aan de pompinstallatie apart benoemd.
  Wanneer hebben we een aparte pompinstallatie voor de bsh ? want ook voor hoge gebouwen zitten de bsh aangesloten op de pompinstallatie van het drinkwaternet toch ?

  jasper abelman
  Bijdrager
  Post count: 79

  Je ziet nog wel eens op industriële objecten een bluswatervoorziening welke los staat van het waterleidingnet. Dit waternet staat dan ook vaak onder detectie. Neemt men water af bij een BSH dan zal hier automatisch een brandmelding van komen. Ook zie je deze situatie nog wel eens op locaties waar de lokale waterdruk te laag is. Bijvoorbeeld in regio’s waar veel kasbouw is. Daar gebruikt me zo veel water dat de BSH niet zijn minimale debiet van 21,67 liter per minuut zal halen.
  Die ene keer dat je het dus tegen zal komen is in de praktijk afhankelijk in welke regio je werkzaam bent.

  Maar het is wel logisch dat het gebruiksbesluit er iets over zegt. Het gaat nl om het geheel van de beveiliging. Dus als de bron niet in orde is heeft de rest ook niet zoveel nut. Dus de motivatie is verklaarbaar.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  owkeej ! is mij duidelijk ! thnx !

  jasper abelman
  Bijdrager
  Post count: 79

  Okee, blij om te horen dat we niet 5 pagina’s nodig hebben om iets uit te leggen. :D

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.