Brandpreventieforum Forums Brandweer Overig Noordwijkse boekenbeurs ondanks ‘vuurbelasting’

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222
  #1458 |

  http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/06/18/A003.htm

  Noordwijkse boekenbeurs in Grote Jeroenskerk ondanks ‘vuurbelasting’

  Bizar verhaal organisator Erna de Graaf rondom niet bestaande nieuwe regelgeving

  NOORDWIJK (ZH), 20090615 — Van 18 t/m 20 juni 2009 vindt in de Grote Jeroenskerk in Noordwijk toch nog een boekenbeurs plaats. Toch nog, omdat de organisator van boekenbeurzen door het hele land Erna de Graaf, voor Steven Sterk on Tour, werd geconfronteerd met zeer onduidelijke regelgeving rondom brandveiligheid in kerken. Op basis hiervan onstond een bizar schimmenspel met als kernwoord ‘vuurbelasting’. Er bleken nieuwe regels te bestaan over het brandveilig gebruik van gebouwn, maar niemand is op de hoogte. Intussen baseerden burgemeester en brandweer hun besluiten hier wel op. Hieronder vertelt de Graaf dit verhaal van de klok en de klepel, hopend op helderheid en eenduidigheid voor de toekomst.

  Eind januari heb ik een afspraak met de koster van de Oude Jeroenskerk. Ik zou daar graag een boekenbeurs willen organiseren. De locatie is geschikt, we spreken de data af en bespreken de huurprijs. De koster van de kerk laat mij in mei per email weten dat er binnen de kerk geen evenementenvergunning nodig was, maar ik maak een domme fout en vraag toch een evenementenvergunning bij de gemeente Noordwijk aan.

  Op 6 mei dien ik de aanvraag in, deze moet drie weken voor het evenement bij de gemeente zijn, dus ik ben ruim op tijd. Ik krijg netjes een ontvangstbevestiging en wacht af.

  Op 2 juni krijg ik een telefoontje van het team Vergunningen van de gemeente Noordwijk. Er is een probleem. De brandweer zal een negatief advies geven op de aanvraag voor vergunning wegens ‘een te hoge vuurbelasting van het gebouw’. Ja, dat bestaat. Het team Vergunningen van de gemeente Noordwijk heeft hier ook nog nooit van gehoord en denkt eerst dat het een grapje is.
  Zij vragen of ik niet buiten kan gaan staan met de kramen? Veertig kramen vol boeken drie dagen lang ’s morgens opbouwen en ’s avonds weer afbreken? Nee, ik denk het niet.
  Wat nu?
  Het team Vergunningen gaat met het advies langs bij de burgemeester in de veronderstelling dat deze het advies van de brandweer niet zo zwaar zal laten wegen en de boekenbeurs gewoon door kan gaan. Helaas, de burgemeester gaat mee met het advies van de brandweer. Vergunning wordt afgewezen. Iedereen verbaasd.

  Meteen de brandweer gebeld met vraag om uitleg. Ik krijg de man aan de lijn die deze aanvraag behandeld heeft. Hij komt met een uitgebreid verhaal over vuurbelasting van gebouwen, vermogensdichtheid, eerder onderzoek daarna door een ingenieursbureau (Peutz) i.v.m. een prinselijk huwelijk in 2005, nieuwe regelgeving brandveiligheid sinds november 2008 enz., deuren die niet naar buiten maar naar binnen draaien, het duizelt mij en eigenlijk wordt ik er niet veel wijzer van.

  Volgens de brandweer mogen er tijdens kerkdiensten en evt. concerten 800 mensen binnen zijn, voor andere activiteiten binnen de kerk zal geen vergunning meer worden verleend, tenzij er een uitgebreid rapport van het ingenieursbureau komt dat gebaseerd is op alle mogelijke soorten evenementen. Anders kan ook de kerstmarkt in december niet doorgaan, voegt hij er nog aan toe.

  Ja, de brandweer geeft volmondig toe dat van minder regelgeving totaal geen sprake is, wel dat er door de strengere regelgeving steeds minder locaties in aanmerking komen voor verhuur. Zo kun je het ook oplossen. En dat is allemaal begonnen na ‘Volendam’, geeft hij toe.

  Het komt er dus op neer dat de kerk het dure adviesbureau moeten gaan inschakelen dat opnieuw een rapport uit moet brengen over de vuurbelasting van het gebouw tijdens de boekenbeurs. Er moet een plattegrond komen waarin de opstelling van de tafels is ingetekend. Luxe kramen met verlichting ­ zoals ik die altijd gebruik – kan ik wel vergeten, die berekening wordt veel te ingewikkeld. Ik vraag hoelang een en ander gaat duren i.v.m. de promotie. De driehoeksborden gaan de 12de de stoep op. De advertenties voor 10 en 17 juni zijn geregeld.

  Heeft de brandweer niets mee te maken: ‘je mag pas iets organiseren als je een vergunning hebt’. Maar buitenreclame moet IK al maanden van te voren regelen, anders is er geen plaats meer. Er zijn maar een beperkt aantal plekken waar zo’n bord mag staan. En wie het eerst komt…’ En ook hiervoor moet tijdig een vergunning voor worden aangevraagd.
  Ik vraag de man van de brandweer of hij een alternatieve locatie voor mij weet, hij belt me de volgende dag en stelt de aula van een school voor. Lijkt me geen goed idee, de vakantie zijn nog niet begonnen.

  Dit is werkelijk de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Als ik de brandweer vraag waarom er in elke plaats andere regels zijn wordt dat tegengesproken: ‘alleen zijn sommige korpsen er al verder mee dan anderen en Noordwijk is wat strikter’. Ik begin te denken: had ik maar nooit een vergunning aangevraagd en op de woorden van de koster vertrouwd!

  De koster is ook verbaasd en handelt ter goede trouw: ‘Je brengt toch geen gevaarlijke stoffen naar binnen?’. Hij doet navraag over de rapportage in 2005 bij het kerkelijk bureau, men weet van niets, kent geen bureau Peutz, weet niet van nieuwe regels. Ook gaat hij langs bij de brandweer, het heeft weinig zin.

  De intekening van de tafels op de plattegrond wordt door de kerk gemaakt en nog voor het weekend verzonden, zelf heb ik op dat moment een drukbezochte beurs in ons magazijn in Gorredijk (Fr.).

  Intussen is het al 4 juni, de advertenties die ik gepland had voor 10 juni kan ik wel vergeten, daarvoor is het allemaal te onzeker. Het persbericht dat is verzonden naar de regionale media moet worden herroepen. De promotie wordt noodgedwongen stopgezet.

  Op maandag 8 juni krijg ik een telefoontje van de kerk dat bureau Peutz in principe geen problemen ziet voor het houden van een boekenbeurs in de Jeroenskerk en dat zij zo snel mogelijk een advies zullen uitbrengen over het aantal bezoekers dat er tegelijkertijd in de kerk aanwezig mag zijn tijdens de boekenbeurs.

  Dinsdag 9 juni bel ik afdeling vergunningen om te vragen of ik ­ als er een positief besluit wordt genomen ­ opnieuw een vergunning moet aanvragen. Ik bel net op tijd, de afwijzing voor de aanvraag ligt op het bureau, klaar om die dag verstuurd te worden. Op mijn verzoek wordt mijn aanvraag nog even vastgehouden.

  Ik bel de meneer van de brandweer, waarmee ik eerder contact had, om te vragen wat te doen als er een positief besluit komt. Voor een nieuwe aanvraag ben ik natuurlijk veel te laat. Hij wil wel een uitzondering maken en de lopende aanvraag opnieuw bekijken als het rapport binnenkomt.

  Op 11 juni begint het echt te spannen, ik moet vóór 15.00 uur een antwoord hebben. De volgende dag zullen de A0-posters namelijk langs de weg worden gezet en dat werk moet worden ingepland.
  Het verlossende telefoontje komt om half 12, het feest kan doorgaan. Hoewel feest, het kost ook nog wat zo’n rapport. Het zal er ook veel minder gezellig uitzien. Er komen nu 40 schragentafels i.p.v. luxe kramen met kleurige (geïmpregneerde) overkappingen en verlichting erin. En er mogen maximaal 100 personen tegelijk in de kerk zijn tijdens de boekenbeurs en de kerk krijgt advies voor verhuur voor grotere evenementen de draairichting van de deuren om te laten draaien.

  Elk korps/gemeente lijkt de regels rondom brandveiligheid anders uit te leggen of te hanteren. Er zijn maar een paar gemeenten waar ik vooraf bij de brandweer een plattegrond met de opstelling van de luxe kramen moet inleveren ter goedkeuring, dat levert nooit problemen op. In de meeste gemeenten hoef ik helemaal niets te doen, kan zo een boekenbeurs houden en heb niets met de brandweer van doen. Er zijn locaties die over een eigen evenementenvergunning beschikken, daar komt de brandweer niet eens kijken wat er binnen allemaal gebeurt.

  Ik heb het internet afgespeurd. Over de nieuwe regelgeving die ingevoerd zou zijn in november 2008 heb ik niets kunnen vinden. Je zou toch denken dat deze toegankelijk zou moeten zijn voor verhuurders en huurders van openbare gebouwen. Natuurlijk is het zo dat je als verhuurder je zaken op orde moet hebben, maar dat wordt moeilijk als je niet weet WAT je op orde moet hebben. Valt waarschijnlijk onder de regel; elke burger dient de wet te kennen. Navraag bij andere kerkelijke bureaus (ik noem geen namen, straks krijg ik daar ook nog problemen) leert dat men niet op de hoogte is van nieuwe regels sinds november 2008.

  Door al deze ellende heb ik al met al wel een volle week promotie voor de boekenbeurs in Noordwijk gemist. Ik hoop dat de inwoners van Noordwijk er een leuk evenement bij gaan krijgen, aan mij zal het niet liggen.

  Tot slot de openingstijden. Kom vooral gezellig langs, maar neem niet meer dan 99 vrienden mee.

  Donderdag 18 juni 10.00-18.00 uurVrijdag 19 juni 10.00-21.00 uurZaterdag 20 juni 10.00-17.00 uur (Tuinmarkt rond de kerk)

  Toegang gratis en voor elke koper is er een gratis boek

  Oude Jeroenskerk, Voorstraat 11, Noordwijk

  haje van egmond
  Bijdrager
  Post count: 30

  Zo lust ik er nog wel een paar:
  – de kerk doet kennelijk al jaren dit soort dingen zonder evenementenvergunning of gebruiksvergunning
  – nu is er opeens ‘nieuwe regelgeving’
  – nu kan het opeens niet meer?

  Nee, het kon eigenlijk daarvoor (zonder aanvullende veiligheidsmaatregelen) al niet

  Gelukkig weet ik dat het grootste deel van zowel de Protestantse als de RK kerk op de hoogte is van het gebruiksbesluit. Ik hoop niet dat meer handhavers in Nederland zich achter ‘nieuwe regelgeving’ verschuilen!!

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Gelukkig weet ik dat het grootste deel van zowel de Protestantse als de RK kerk op de hoogte is van het gebruiksbesluit.

  Ik geloof :H: dat veel kerken het nog niet weten hoor! Misschien een iets betere communicatie.
  Liever eerst goede communicatie + hulpmiddelen en dan pas nieuwe regelgeving (misschien de volgende wijziging maar doen).

  Jammer dat veel handhavers nog steeds "nieuwe" eisen als reden voor handhaving opgeeft. Liever dat men gewoon zegt dat men doet wat men altijd al had moeten doen.

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Waarom wel grappige postbus 51 spotjes maken om je belasting in te vullen voor 1 april maar niet voor brandveiligheid? :roll: :roll: Of om er één van VROM te nemen, dat er een ‘energie label’ aan komt… :roll:
  Waarom wordt daar wel geld in geïnvesteerd en niet in een doorlopende campagne over brandveiligheid…

  Als Jan Publiek weet waar hij op moet letten, wedden dat dan het veiligheidsniveau omhoog gaat in woningen en dat ook eigenaren van gebouwen aangesproken gaan worden door het publiek op de veiligheid van het publiek… Als brandveiligheid een issue gaat worden om je klanten binnen te halen dan zijn we er… :wink:

  Maak eens een filmpje over geblokkeerde uitgangen bij winkels met voorraad dat ze ‘even’ kwijt moeten. Maak eens een spotje over een overvolle discotheek. Maak eens een spotje over het aansteken van een BBQ met spiritus. Maak eens een spotje over een woningbrand. Enz enz

  jano
  Bijdrager
  Post count: 222

  Ea klinkt nogal bizar, maar dat terzijde ik ken de situatie niet en er zal waarschijnlijk wel een legitieme reden.

  met de nieuwe regelgeving wordt waarschijnlijk "het besluit brandveilig gebruik bouwerken" (gebruiksbesluit) bedoeld. dit bnesluit is te downloaden vanaf de vrom site.

  zie ook eens: http://www.allesoverbrandveiligheid.nl/

  veel succes

  haje van egmond
  Bijdrager
  Post count: 30

  Maak eens een filmpje over geblokkeerde uitgangen bij winkels met voorraad dat ze ‘even’ kwijt moeten. Maak eens een spotje over een overvolle discotheek. Maak eens een spotje over het aansteken van een BBQ met spiritus. Maak eens een spotje over een woningbrand. Enz enz

  Helemaal eens! Volgens het Actieprogramma brandveiligheid gaan Binnenlandse Zaken en VROM ook werken aan betere kenbaarheid. Aan de andere kant: wanneer waren die spotjes met brandende gordijnen en ‘Preventje’? Voor mijn tijd al. Volgens mij zijn er nieuwe middelen nog voor voorlichting, die PB51 spotjes werken niet echt lekker…..

  Wat betreft de kerken: ik heb zelf een presentatie gegeven voor het bisdom Den Bosch en de kerken hebben ook meegedaan in de klankbordgroep Gebruiksbesluit. Maar dit wil inderdaad nog niet zeggen dat iedere koster etc. weet hoe het zit (dat was wat kort door de bocht)

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Vroeger hadden we inderdaad het NBPI (Nederlands BrandPreventie Instituut). Dan praten we volgens mij over de begin jaren 80.

  jano
  Bijdrager
  Post count: 222

  Vroeger hadden we inderdaad het NBPI (Nederlands BrandPreventie Instituut). Dan praten we volgens mij over de begin jaren 80.

  Ik heb in onze dossier ook brandweerrapporten gezien van het "brandweerwezen" uit de jaren 70

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.