Brandpreventieforum Forums Bouw Noodtrappen

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • miek
  Bijdrager
  Post count: 74
  #1189 |

  Mag een noodtrap ook worden meegerekend t.b.v. de ontvluchting van een woongebouw?

  2.157 Lid 5.
  In afwijking van het derde lid, kan het samenvallende gedeelte in een trappenhuis liggen en aan een ander subbrandcompartiment grenzen, indien:
  de totale gebruiksoppervlakte van de woonfuncties die zijn aangewezen op dat trappenhuis niet groter is dan 800 m², geen vloer van een verblijfsgebied van die woonfuncties hoger ligt dan 12,5 m boven het meetniveau en geen van de woonfuncties een gebruiksoppervlakte heeft van meer dan 150 m²,
  op dat trappenhuis niet meer dan zes woonfuncties zijn aangewezen, waarvan geen vloer van een verblijfsgebied hoger ligt dan 6 m boven het meetniveau, of
  dat trappenhuis een veiligheidstrappenhuis is.

  Een woongebouw met 23 appartementen. Hoogste vloer 9,62+P.
  Er is trappenhuis aanwezig met de status brand-en rookvrij en op elke kopgevel (2) een noodtrap.
  Volgens bovenstaand artikel van het bouwbesluit zou ik dus minimaal 2 trappen moeten hebben of 1 samenvallende vluchtweg in de vorm van een veiligheidstrappenhuis. In dit geval heb ik dus 3 trappen.

  Als de noodtrappen voldoen aan eisen t.b.v. een normale trap, heb je dus eigenlijk een trap in de buitenlucht, een open veiligheidstrap.

  Ik heb namelijk wel eens vernomen dat je enkel de trappen mag meerekenen die gebruikt worden voor de normale routing in je woongebouw.

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  Ja voor het veilig vluchten mag je die meenemen.

  Aangezien het noodtrappen zijn, die je in het dagelijks gebruik niet gebruikt. Moet je goed kijken naar de eisen die te maken hebben met het functioneel gebruik ( bijvoorbeeld afmetingen van de hoofdtrap in relatie met het aangewezen oppervlak). Op basis van veilig vluchten kan er vaak worden volstaan met alleen kolom A trappen in het gebouw, echter voor het gebruik kan het wel wenselijk zijn dat de hoofdtrap een kolom B trap is (iets met elkaar paseren op de trap).

  miek
  Bijdrager
  Post count: 74

  je bedoeld dat de opvang en doorstroomcapaciteit van de hoofdtrap toereikend moet zijn voor alle gebruiks van het gebouw?

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Opvang en doorstroomcapaciteit zijn niet aangewezen in woongebouwen (art. 2.173). Als je de trap in het hoofdtrappenhuis aanwijst voor alle woonfuncties pas je hier een kolom B trap toe, dan kun je voor de alternatieve (vlucht)trappen een kolom A trap toepassen.

  Omdat je op alle plaatsen in twee richtingen kunt vluchten hoeft het geen veiligheidstrappenhuis te zijn, en kun je het beter ook niet zo noemen, maar gewoon niet-besloten ruimtes waardoor een rookvrije vluchtroute voerrt. Anders loop je het risico dat een wbdbo van 60 minuten wordt geëist terwijl dit niet noodzakelijk is.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.