Brandpreventieforum Forums Gebruik Nood en transparantverlichting

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • a verhoeven
  Bijdrager
  Post count: 6
  #1552 |

  Mag in een tent van 150 m2 nood en transparantverlichting worden geeist. Het aantal bezoekers is maximaal 110 personen. Dus B2?
  Tenten vallen onder de BBV

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  … en waar in jullie Bbv vindt je bezettingsgraden zoals B2 terug, en eisen zoals noodverlichting?

  a verhoeven
  Bijdrager
  Post count: 6

  In de BBV wordt verwezen naar de voorschriften in het Gebruiksbesluit. Daarin wordt weer doorverwezen naar het Bouwbesluit. Ja dan is de vraag welke eisen gelden er

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Wat is voor jou ‘de’ Bbv? Welke gemeente hebben we het over? Er zijn namelijk nauwelijks nog gemeeten die de Bbv daadwerkelijk hebben aangepast aan het voorstel van de VNG.

  Daarnaast moet je op de vraag in de andere thread ook even antwoord geven: In zowel het bouw- als het gebruiksbesluit wordt alleen de aanwezigheid geeist. Er wordt niets geregeld m.b.t. uitvoering en kwaliteit. Wat heb je er bij een tijdelijk gebouw aan om noodverlichting te eisen wanneer je niets kunt eisen m.b.t. de uitvoering ervan, en die uitvoering waarschijnlijk net zo’n tijdelijk karakter heeft als het gebouw zelf. Misschien zelfs een toegevoegd risico, wanneer er houtje-touwtje electra aangelegd moet gaan worden.

  a verhoeven
  Bijdrager
  Post count: 6

  In die gemeente is de BBV vastgesteld die in de voorschriften verwijst naar het Gebruiksbesluit. Dus de laatste nieuwe. De gemmente heeft in een tent dit nl geeist. Ik ben het daar nl niet mee eens, maar zij willen hier aan vast houden. Daarom zoek ik naar een motivatie om de gemeente te overtuigen. Het ging nl voor een tent voor 2 dagen en er werd nood en transpaarntverlichting conform de NEN 1838 geeist. Ik heb het gevoel dat de gemeeente hier te ver gaat.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Dan moet de gemeente goed lezen, want alleen de zichtbaarheidseisen van die NEN worden aangestuurd, en dan niet eens voor noodverlichting maar voor vluchtroute-aanduiding. De gemeente had dus ten hoogste goed zichtbare (evt. onverlichtte) vluchtroute-aanduiding kunnen eisen. Noodverlichting en electra e.d. zijn bouwkundige voorzieningen uit het Bouwbesluit, en dat is voor een tent niet aangestuurd.

  Zou ook een beetje vreemd zijn. Je bent niet verplicht in een tent verlichting aan te brengen, dus waarom dan wel opeens noodverlichting? Het bouwbesluit heeft het niet eens over ‘noodverlichting’ maar over een verlichtingsinstallatie die verplicht moet worden aangesloten op een voorziening voor noodstroom. Geen verlichtingsinstallatie, dan ook geen aansluitverplichting.

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  De gemeente had dus ten hoogste goed zichtbare (evt. onverlichtte) vluchtroute-aanduiding kunnen eisen. Noodverlichting en electra e.d. zijn bouwkundige voorzieningen uit het Bouwbesluit, en dat is voor een tent niet aangestuurd.

  Mag in een tent van 150 m2 nood en transparantverlichting worden geeist.

  Mischien is het niet netjes geregeld in de regelgeving.

  Maar als gebruiker heb je wel de plicht ook je tent veilig in te richten (zorg plicht), als je deze in het donker gebruikt voor een feestje met 110 of 5.000 man. Lijkt het me wel verstandig om noodverlichting en goed zichtbare vluchtroute aanduiding aan te brengen. Beetje vreemd dat de eisen voor een zaaltje wel zouden gelden en voor een tent niet.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.