Brandpreventieforum Forums Gebruik nieuwbouweisen of bestaande bouweisen?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • guido conings
  Bijdrager
  Post count: 3
  #2249 |

  Het betreft een supermarkt welke gebouwd is in 2004 met daarboven een aantal bouwlagen woningen.

  De winkelruimte is circa 1450m2 en is destijds vergund onder de nieuwbouweisen en beheersbaarheid van brand.

  De supermarkt verwisseld van concern en er wordt intern een en ander aangepast. (geen bouwkundige wijzigingen) wel een nieuw plafond en andere indeling van de winkelruimte.

  Voor het gebruik vraagt men nu een nieuwe gebruiksmelding aan.

  Hierin zegt men dat het brandcomaprtiment 2000m2 mag zijn waardoor een nieuwe vuurlastberekeinig niet noodzakeleijk is en dat men er veel in meer vuurlast in de winkel mag en de berekende waarden van 74 minuten opeens 20 minuten maar hoeft te zijn.
  Verder stelt men dat er geen noodverlichting (welke wel aanwezig was) meer nodig is.

  Mag men nu de bestaande bouweisen volgen of blijven de nieuwbouweisen waarop het object is vergund van kracht?

  Alvast bedankt voor jullie reacties

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  De wetgever heeft destijds bedoeld met nieuwbouw datgene wat nog gebouwd moet worden. Op moment van bouwen moet worden voldaan aan de vigerende regelgeving van dat moment. Voor bestaande bouw, dus datgene wat er al stond op het moment van het verschijnen van nieuwe wetgeving, kan afhankelijk van het onderwerp (fundering, isolatie etc. etc.) de situatie worden gedoogd (het rechtens verkregen niveau). Voor een aantal onderwerpen (w.o. primaire brandveiligheidseisen) kan een actief "aanschrijvingsbeleid" worden gestart. Het niet verbeteren van de situatie kan zo leiden tot onteigening of uitvoering gemeentewege.

  In andere regelgeving worden daadwerkelijk jaartallen genoemd. U kent vast nog wel de subsidieregelingen voor verbetering van isolatie destijds voor voor- en naoorlogse woningen (40-45). Zo zijn er nog meer (bouw)wetten die gekoppeld zijn of waren aan fysieke jaartallen.

  Concreet: De supermarkt en het gebruik ervan moet voldoen aan de regelgeving zoals deze was in 2004. De nieuwe gebruiker probeert via de methode "zand in de ogen strooien" wat tumult te veroorzaken. Ik zou, bij wijze van spreken, de gebruiker een notariële akte laten tekenen waarin hij akkoord gaat dat de Brandweer 20 minuten na alarmering stopt met alle repressieve activiteiten. Ben benieuwd hoe dan gereageerd wordt. Dus na aftrek van alarmverwerking en aanrijtijd is er nog wat tijd voor een verkenning. Voor het blussen zal nog een enkele minuut beschikbaar zijn (normatief brandverloop).

  Staat de supermarkt geheel vrijstaand, verlaten van stad en land dan is het bovenstaande allemaal flauwekul en mag de exploitant blij zijn als de Brandweer nog vuur ziet als zij komen aanrijden.

  jansen
  Bijdrager
  Post count: 81

  Weet niet hoe de beheersbaarheid er vroeger uit zag maar tegenwoordig is het noodzakelijk bij beheersbaarheid van brand met boven het betreffende compartiment woningen het compartiment waar beheersbaarheid van brand wordt toegepast te voorzien van een sprinklerinstallatie.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Kunnen Paul Wendt en jansen voor dit geval in de Woningwet of Bouwbesluit aanwijzen waarom er andere eisen gelden dan voor bestaande gebouwen?

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Nee… Op basis van de Woningwet geldt in beginsel het niveau bestaande bouw als handhavingsniveau.
  Op basis van artikel 13 van de Woningwet zou de gemeente eventueel hogere eisen kunnen stellen (niet hoger dan nieuwbouwniveau). Dit moet de gemeente dan wel goed onderbouwen. Lijkt me echter niet nodig in dit geval.
  Gewoon het niveau bestaande bouw aanhouden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.