Brandpreventieforum Forums Bouw NEN-normen gratis ter beschikking

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825
  #124 |

  Goedendag,
  Ben normaal niet zo voor acties e.d maar deze lijkt mij wel goed.
  Op de website Knooble is een protestactie gestart met het doel uiteindelijk de NEN-normen gratis ter beschikking te krijgen. Je kunt de petitie tekenen op:

  http://www.knooble.nl/petitie/petition.php

  cu,
  Loe

  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Dit is een hele goede actie!

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Staat bezorgd over gevolgen NEN-zaak

  De Nederlandse Staat maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen die de rechtszaak van Knooble om gratis NEN-normen kan hebben. Dat valt op te maken uit de stukken die de landsadvocaat heeft overlegd aan de rechtbank van Den Haag.

  In haar stukken geeft de Staat dat het gebruik van de NEN-normen door het Bouwbesluit niet verplicht wordt gesteld. Het Bouwbesluit geven alleen de eisen aan waaraan een bouwwerk moet voldoen. Volgens de Staat zijn NEN-normen hierbij prestatie-eisen en geven ze een methode die leidt tot het voldoen aan de prestatie-eisen, “hetgeen ook langs een andere weg dan door het opvolgen van NEN-norm kan worden bereikt.”

  Knooble, een dochter van Centraal Bureau Bouwtoezicht (CBB) is het daar absoluut niet mee eens. Volgens Knooble is het in praktische zin onmogelijk om op een andere wijze aan de ‘functionele’ eisen te voldoen indien het Bouwbesluit aangeeft dat een gebouw aan een eis of eisen zoals bepaald in de verwezen NEN-normen dient te voldoen. Alleen door de verwezen norm toe te passen kan aan de eisen worden voldaan.

  Grote angst van de Staat is dat een aanpassing van het huidige systeem enorme consequenties heeft, niet alleen voor de bouw en niet alleen voor Nederland. De landsadvocaat spreekt over “een niet of nauwelijks te herstellen schade”. Om die reden is de Staat er alles aangelegen om te voorkomen dat NEN-normen vrij toegankelijk worden.

  Inmiddels hebben ruim 1.000 mensen een petitie op de website van Knooble ondertekent waarin ze aangeven dat NEN-normen vrij toegankelijk moeten worden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.