Brandpreventieforum Forums Rekenen aan brandveiligheid NEN-EN 1634-1 en NEN 6069

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417
  #49000 |

  Als we praten over een deur/kozijnconstructie, kan iemand mij dan vertellen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen beide bovengenoemde normen? Uiteraard wel de laatste versies (2014 en 2011).

  Al vast bedankt.

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  NIEMAND????

  johannes jansen
  Bijdrager
  Post count: 65

  Op het gebied van testen op brandwerendheid gelden in Nederland 2 normen: de ‘oude’ NEN 6069 en de nieuwe Europese Norm NEN-EN 1634-1. Laatstgenoemde is de norm die als nieuwe standaard zal gaan gelden. Na een overgangsperiode zal uitsluitend NEN-EN 1634-1 geldig zijn. De reden waarom een nieuwe testmethode wordt toegepast, hangt samen met de in aantocht zijnde CE-normering. De nieuwe productstandaard die vanuit ‘Brussel’ wordt opgelegd voor veiligheidsproducten, gaat gepaard met een andere zwaardere testmethode.

  Ten opzicht van de oude norm is de testmethode van nieuwe norm NEN-EN 1634-1 beduidend zwaarder. De belangrijkste verschillen zijn: NEN-EN 1634-1 meet de temperatuur in de oven met een plaatthermokoppel (in plaats van draadthermokoppel). Door te meten met een plaatthermokoppel is de belasting met name in de eerste 10 minuten van een brandproef vele malen groter dan bij een draadthermokoppel. De deur krijgt dus, met name in het begin, een vele zwaardere technische belasting (de cruciale minuten). NEN-EN 1634-1 heeft een grotere ovendruk; de deur wordt hierdoor blootgesteld aan een zwaardere belasting.

   

   

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door  johannes jansen.
  1 user thanked author for this post.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.