Brandpreventieforum Forums Bouw nen 6968 – 6069

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • jansen
  Bijdrager
  Post count: 81
  #1637 |

  Een architect schrijft een brandwerende wand voor conform de NEN 6068, voorzover mij bekend als norm voor het bepalen of iets brandwerend moet zijn. Hij noemt hierbij niet de NEN 6069.(bepaling brandwerendheid)

  Is dit noodzakelijk gezien de NEN 6069 volgens mij niet aangestuurd wordt in het bouwbesluit.

  Kan een verplichte brandwerende wand (nen 6068) gemaakt worden zonder te verwijzen naar de NEN 6069??

  Hoe bepalen preventieadviseurs dit. wordt dit meegenomen in adviezen of iets dergelijks????

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  In het Bouwbesluit wordt de NEN 6068 aangestuurd om tde wbdbo tussen ruimten te bepalen. dit is een eigenschap di bij ruimtes hoort. in de NEN 6068 wordt vervolgens naar de NEN 6069 verwezen om de eigenschap van en dan met name tussen, de ruimtes te bepalen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  @ jansen,

  Het merendeel van de architecten doet dit ‘fout’, en het is sowieso geen goede gewoonte naar NEN-normen te verwijzen op tekening.

  Ongeacht de fouten die een architect op tekening maakt kan een losse NEN-norm nooit bindend zijn. Het bouwbesluit geeft in eerste instantie de eis. Wanneer uit die tekeningen dus blijkt dat er in dat gebouw een bepaalde WBDBO tussen twee compartimenten aanwezig moet zijn, en de architect regelt dat door diverse brandwerende elementen in te bouwen, heeft hij aan die eis voldaan. Wanneer hij niet aan het bouwbesluit voldoet kun je hem daarop aanspreken.

  Je kunt die architect dus melden dat hij een verkeerde verwijzing op tekening heeft staan, maar zolang hij zijn best heeft gedaan om aan de regels te voldoen zou ik daar geen halszaak van maken. Voor de uitvoering maakt het niet uit, je weet tenslotte wat het Bouwbesluit zegt, en wat hij hoort te bouwen.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  en het is sowieso geen goede gewoonte naar NEN-normen te verwijzen op tekening

  Ik kan eigenlijk geen alternatief bedenken om een plan BIAB volledig in te dienen.

  Brandvoortplantingklasse X volgens 6065 (of NEN 13501-1) zal otoch op enige wijze kenbaar gemaakt moeten worden bijvoorbeeld.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  @kruislijst,

  Ook het Biab kent het aannemelijkheidsvereiste, en een stukje over productcertificaten, dus je kunt er wel wat mee spelen… Op zou je het op die manier kunnen aangeven, maar ik zou geen genoegen nemen met zo’n aanduiding wanneer ik niet zou weten wat voor product er gebruikt wordt.

  Dat is precies wat veel architecten doen, op tekening zeggen van ‘ik voldoe aan (vulmaarin) volgens (nen zoveel)’, of ‘ ventilatie volgens art. x van het bouwbesluit’… Dan kun je net zo goed een bijna leeg A4-tje indienen met daarop de tekst ‘ik beloof dat wat ik bouw aan het bouwbesluit zal voldoen’. Wat je eigenlijk wilt is dat mensen aangeven wat ze gaan doen, en aantonen hoe dat zal voldoen aan een eis.

  Bij ‘standaard’ situaties doe ik er niet zo moeilijk over, maar bij specialistische oplossingen wordt ik wel degelijk wat strenger.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Op tekening zet je dat de gevel bestaat uit Rockfon …. panelen (die voldoen aan klasse B).

  De aannemer kost voor Trespa …. panelen, die ook aan klasse B (wel FR variant). Deze bouwt dan in strijd met de bouwvergunning!

  Dit mag niet de bedoeling zijn, sterker nog, een opdrachtgever mag geen produkt opleggen. Om dit te ondervangen schrijf je de prestatie voor. Voor brandveiligheid dus de brandvoortplantingsklasse.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  klopt, dat is in strijd met de bouwvergunning. En op dat moment is het niet meer aan de preventist om er iets van te vinden, maar aan afdeling Handhaving en Toezicht. Die moeten op grond van de overige gegevens binnen die aanvraag gaan bepalen of Rockfon dezelfde kwaliteiten heeft als Trespa FR. En dan niet alleen qua brandvoortplanting, maar ook qua isolatie, uitstraling, noem maar op.

  Wij als toetser mogen geen producten ‘voorschrijven’, maar alleen toetsen of een opgegeven product voldoet. En als het waar is wat je zegt, dat de opdrachtgever geen product zou mogen opleggen, waarom zijn er dan zoveel certificaten die aangeven dat een product aan een bepaalde eis voldoet?

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  omdat de aannemer wel aan moet tonen dat het geleverde produkt aan de eisen voldoet.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  En waarom worden die certificaten en kwaliteitsverklaringen in het Biab dan gevraagd als onderdeel van een bouwaanvraag? Dat zou nutteloos zijn wanneer je er pas in een later stadium wat mee kunt.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.