Brandpreventieforum Forums Gebruik nachtslot in appartementsgebouw

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • joseph fuess
  Bijdrager
  Post count: 3
  #2216 |

  In het monumentale appartementsgebouw, waarvan wij een van de vier appartementen bewonen, wordt de toegangsdeur van de centraal gelegen hal ’s avonds om negen uur door de beheerder zodanig afgesloten, dat de deur ’s nachts van binnen uit uitsluitend met behulp van een sleutel geopend kan worden. Van buiten af moet de dagschoot altijd met een sleutel bediend worden. Omdat wij ons met de nachtafsluiting niet veilig voelen hebben wij daar vragen over gesteld. Beheerder beweert dat de verzekering eist dat de buitendeur op het nachtslot gaat.
  Wat zegt de wetgever hierover en waar kunnen wij dat vinden?

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Bouwbesluit Artikel 2.161 veilige plaats
  Lid 1.
  Een rookvrije vluchtroute leidt naar het aansluitende terrein en vandaar naar de openbare weg zonder dat deuren worden gepasseerd die met een sleutel moeten worden geopend.

  Gebruiksbesluit Artikel 2.3.5. Deuren in vluchtroutes
  1. Bij aanwezigheid van personen in een bouwwerk is een deur in een vluchtroute uitsluitend gesloten indien die deur tijdens het vluchten, zonder gebruik te moeten maken van een sleutel, onmiddellijk over de ten minste vereiste breedte kan worden geopend.

  leon
  Bijdrager
  Post count: 220

  Zoals hierboven te lezen voldoet die situatie niet aan de geldende wetgeving, daar mag je de gebouwbeheerder best op aanspreken (je zou dit eventueel via de gemeente kunnen spelen, mocht dat nodig zijn). De simpelste oplossing in zo’n geval is gewoon het bestaande slot te voorzien van een knopcilinder. Qua inbraakveiligheid verandert er niets (deur kan ’s nachts gewoon op slot), terwijl je in geval van nood niet naarstig op zoek hoeft te gaan naar de juiste sleutel (want die zit feitelijk al in de deur). En ook niet onbelangrijk: prijstechnisch valt zo’n ingreep best mee, daar hoef je het dus niet om te laten.

  joseph fuess
  Bijdrager
  Post count: 3

  Na interventie door de gemeente is na een half jaar geharrewar een knopcylinder gemonteerd.
  Met dank aan dit forum!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.