Brandpreventieforum Forums Gebruik Minderzelfredzame personen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181
  #147 |

  voordbordurend op dit http://www.brandpreventieforum.nl/viewtopic.php?t=18 topic heb ik een vraag.

  De minderzelfredzame personen die waren opgesloten krijgen nu automatisch ontgrendelende deuren, deze deuren gaan open op het moment van een brandmelding.

  Nu zoeken wij een grond om bhv’ers op te eisen. We hebben dus een handvat nodig om de discussie aan te gaan. Deze mensen kunnen absoluut niet zelfstandig vluchten maar het is een woonhuis dus op welke grond kunnen wij bhv’ers eisen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Je kunt geen BHV eisen, omdat de BHV vanuit e ARBO-wetgeving wordt aangestuurd, en die is alleen van toepassing op arbeid en onderwijs.

  Je moet denk ik eerder ophouden dit als iets te zien waarover het bouwbesluit zinnige zaken zegt, ‘woningen’ dekt de lading niet. Het bouwbesluit is samengesteld met zaken zoals de brandbeveiligingsconcepten in het achterhoofd. Lees deze eens door, bij woningbouw zul je zien dat ervan wordt uitgegaan dat er in een woning een gezinssituatie aanwezig is, waarbij het merendeel van de bewoners zich zelfstandig in veiligheid kan brengen. Dat is hier niet het geval, je kunt dus met een gerust hart stellen dat dit soort gebruik niet onder hetgeen valt wat het BB met ‘woning’ bedoelt.

  Het enige wat je hiermee kunt is de bouwverordening erop van toepassing brengen. In de gelijkwaardige oplossing waar ik het in de door jou genoemde thread al over had moet je ook hoofdstuk 2.6 van de bouwverordening meenemen, deze is tenslotte ook gedeeltelijk gebaseerd op ruimtefuncties. Het ontgrendelsysteem kan hierin worden meegenomen, maar dit wordt waarschijnlijk aangestuurd door branddetectie en moet worden ondersteund met een ontruimingsalarm.

  Op grond van de aanwezigheid van een ontruimingsalarm kun je eisen gaan stellen aan de vorm van ontruiming. Er dient sowieso een ontruimingsplan te worden aangeleverd, en in het PvE moet staan wat voor soort installatie er gebruikt gaat worden (stil/luid/spraak). De brandweer moet de installatie goedkeuren, en het heeft geen nut een ontruimingsinstallatie goed te keuren wanneer deze geen effect heeft. Je laat het op dat moment aan de opdrachtgever over of hij zich wil laten ondersteunen door menselijk handelen.

  Mensen met een psychisch stoornis reageren anders dan jij en ik. Ze zullen altijd van anderen afhankelijk zijn om te vluchten, en kunnen waarschijnlijk geen hulp bieden aan andere slachtoffers.

  anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181

  Veel zorginstellingen gaan hiervoor standaard woningen gebruiken onder de noemer ‘intrigatie’. Hierdoor komen ze onder de eisen voor een gebruiksvergunning uit, zoals deze benoemd zijn in de model bouwvewrordening.
  Veel gemeenten passen daarop weer hun bouwverordening aan.
  In artikel 6.1.1 lid 1 wordt dan het aantal van 10 personen teruggebracht naar 4 personen. Hierdoor komt de gebruiksvergunning weer om de hoek kijken, waardoor je meer draagkracht hebt voor de eisen die je neer wil leggen. Ook is de handhaving dan geborgd.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De eisen voor een brandmeld- of ontruimingsalarminstallatie zijn niet afhankelijk van het wel of niet hebben van een gebruiksvergunning. :!:

  De vergunning is het controlemiddel van de overheid, niet de eisende factor. Elk gebouw moet aan de eisen uit hoofdstuk 2 voldoen. Dat de meeste gebouwen met een installatie ook een gebruiksvergunning nodig hebben is een ander verhaal.

  Maar ook in het voorbeeld wordt weer teruggevallen op ‘woningen’ als functie, terwijl dit dit het gebruik is wat in het bouwbesluit onder ‘woning’ wordt verstaan.

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Joachim haalt terecht de ARBO-wetgeving aan. Elke werkgever heeft een zorgplicht naar, in de eerste plaats zijn personeel, en daarnaast ook naar de andere gasten/klanten/patiënten in zijn bedrijf. Elk bedrijf moet een RI&E (risicoinventarisatie en evaluatie) opstellen waarin alle risico’s voor personen moeten worden benoemd; en hoe daar mee om te gaan. Als het voor de standaardbewoners van een pand in de praktijk onmogelijk is om zelfstandig of gezamenlijk (met hulp van elkaar) te vluchten bij een calamiteit, moet dit worden opgenomen in deze RI&E. Vervolgens moet worden aangegeven hoe met dit risico om te gaan. Of er worden extra voorzieningen getroffen om toch het vluchten mogelijk te maken, of men beschouwd dit als een restrisico. Werkgevers zullen er echter de grootste moeite mee hebben dit laatste zwart op wit te zetten.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  WOW, dat is nog eens een thread uit de doden terughalen! :) 2006 -> 2013

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  :H: ROFL, zeker niets meer te doen op vrijdagmiddag!

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.